4 ani de la COLECTIV. Eugen Iancu cere pedepsirea drastică a vinovaților: Oamenii să înţeleagă că nu sunt secretari de stat, miniștri sau funcționari pe moşia părinţilor. Pentru greşeală trebuie să plăteşti

4 ani de la COLECTIV. Eugen Iancu cere pedepsirea drastică a vinovaților: Oamenii să înţeleagă că nu sunt secretari de stat, miniștri sau funcționari pe moşia părinţilor. Pentru greşeală trebuie să plăteşti

Eugen Iancu, președintele Asociației Colectiv, a declarat, la patru ani de la tragedia din Colectiv, că schimbarea produsă de atunci în România este una infimă. O schimbare care ar trebui să implice și pedepsirea drastică a responsabililor de atunci.

Alexandru Mihai Iancu (22 de ani), fiul lui Eugen Iancu, a fost a 59-a victimă a incendiului din Colectiv. Nu a fost transferat în străinătate și a murit la 3 săptămâni după incendiu.

„Colectiv este o piatră grea pentru noi toţi, pentru că vedem ce reacţii sunt, guvernanţii nu ajung acolo sus de capul lor, ci sunt puşi de noi, iar în momentul în care noi suntem delăsători, uităm, nu ne place să recunoaştem, nu ne place să ne asumăm. Colectiv este o apăsare a noastră, a tuturor. Unii o acceptăm, alţii nu. Din păcate, guvernanţii nu o prea acceptă pentru că le aminteşte zi de zi că nu-şi fac datoria.

Rolul guvernanţilor este să schimbe legi şi nu cred că sunt prea multe legi schimbate. Avem pe ici pe colo câte un articol pentru care noi, Asociaţia, sau răniţii în parte au încercat pe diferite căi să producă o schimbare. Dar, la 4 ani, când mor 64 de oameni, schimbarea ni se pare infimă. Am dotat două-trei spitale cu nişte aparatură, n-avem un centru de arşi, doar nişte secţii, asta în condiţiile în care aveam bani”, a declarat Eugen Iancu, pentru news.ro.

Schimbarea trebuie să implice, în opinia sa, şi pedepsirea „drastică” a celor vinovaţi, de la miniştri la secretari de stat, „ierarhic în jos”: „Ne trebuie exemplele. Oamenii trebuie să înţeleagă că nu sunt secretari de stat pe moşia părinţilor, miniştri sau funcţionari plătiţi de stat. Iar în momentul în care greşesc, trebuie să plătească. Indiferent câte fapte bune au făcut, greşeala se plăteşte. Aşa cum pentru lucrurile bune primeşti bani, premii, recunoaştere, la fel pentru greşeală trebuie să plăteşti. Lipseşte asumarea”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`