Eugen Furdui, primarul din Roșia Montană: Localnicii doreau să lucreze în continuare la exploatare minieră. Dacă România nu vrea să pună în valoare rezerva sa de aur și argint, respectăm decizia (VIDEO)
Eugen Furdui, primarul localității Roșia Montană, susține că includerea Roșiei Montane în Patrimoniul Mondial UNESCO creează un prejudiciu pentru localnici, în condițiile în care majoritatea doreau să lucreze în continuare în zona de exploatare minieră, dar și pentru statul român, având în vedere că se blochează cea mai mare rezervă de aur și argint din Europa.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
Eugen Furdui, primarul din Roșia Montană, la „Bună, România!” cu Radu Buzăianu și Răzvan Zamfir
„Roșia Montană s-a clădit datorită mineritului, avem o activitate minieră de 2.000 de ani la Roșia Montană. Localnicii și oamenii din împrejurimi, majoritatea, au lucrat în minerit și doreau în continuare, dacă era posibil, să lucreze la exploatare minieră – bineînțeles, responsabilă, care să respecte toate normele internaționale în ceea ce privește protecția mediului și a oamenilor. În momentul de față, includerea Roșiei Montane în Patrimoniul UNESCO, este clar că nu se mai poate desfășura nicio activitate minieră în acest perimetru, deci e clar că la Roșia Montană despre minerit nu se va mai putea discuta de acum încolo”, a declarat Eugen Furdui, marți seară, pe B1 TV.
Pentru localnici, spune el, prejudiciul este că activitatea profesională tradițională a zonei nu va mai putea fi exercitată de acum încolo.
„Punctul cel mai important, știm cu toții că cea mai mare rezervă de aur și argint din Europa se regăsește la Roșia Montană, această rezervă este blocată, aici revenim la statul român, adică la România. Dacă nu ne mai dorim această punere în valoare a rezervei pe care o avem, o respectăm, deci oricum se va respecta decizia care a fost luată”, a adăugat edilul.