Șeful misiunii FMI în România, Erik de Vrijer, a prezentat, marți, concluziile vizitei delegației comune a FMI, CE și BM în România, desfășurată pe parcursul a aproape două săptămâni.
De Vrijer a evidențiat previziunile economice ale misiunii, precum și măsuri de îmbunătățire a rezultatelor economice pe termen scurt și mediu. El a ținut să precizeze că în cazul în care criză politică internă va continua, consecințele asupra economiei locale vor fi negative. La fel și dacă evoluțiile din zona euro sunt negative.
Oficialii FMI prevăd pentru acest an o creștere economică de puțin sub 1%, mai exact de 0,9%, creșterea urmând să vină din 2013 (după ce și Guvernul reduseseră estimările de creștere de la 1,5% la 1,2%).
„Noi am scăzut prognoza de creştere economică, dar şi inflaţia a urcat mai mult decât ne aşteptam. Deci şi deflatorul este mai sus. Aceste revizuiri se anulează una pe alta, astfel că au efect foarte mic asupra deficitului în sine”, a spus der Vrijer.
De asemenea, prognoza pentru inflație a crescut până în jurul valorii de 3,5%, dar având în vedere că economia are multă capacitatea inutlizată, însă datele se pot modera ulterior, a arătat oficialul FMI.
Până la finele lunii iulie, ținta de deficit a fost atinsă și s-a convenit cu Executivul ca ținta să fie sub 3%. În condițiile date, ea va fi îndeplinită, a mai spus de Vrijer.
”Ținta de deficit a fost respectată. Pe parcursul restului anului sperăm ca deficitul sa fie sub 3%” a spus oficialul FMI.
Totodată, Erik de Vrijer a adus în discuție și problema absrobției fondurilor europene.
”Există unele masuri care trebuie luate pe partea de venituri-bază de impozitare. Există spațiu pentru asigurarea menținerii accizelor și a îmbunătățirii colectarii taxelor de catre ANAF. Absorbția fondurilor rămâne scazută, deși acestea sunt resurse gratuite pentru finanțare și care ar putea fi de mare ajutor pentru dezvoltarea economiei.”