Erdoganizarea României sau dragnizarea Turciei? De pontificare nici nu poate fi vorba!

Erdoganizarea României sau dragnizarea Turciei? De pontificare nici nu poate fi vorba!

România, o țară a marilor canioane. Toată suflarea a stat ieri cu ochii pe intrarea sediului DNA, unde Liviu Dragnea, președintele Camerei Deputaților, urmărit penal pentru constituirea unui grup infracţional, abuz în serviciu şi infracţiuni privind deturnarea de fonduri europene, a venit să ia la cunoștință de instituirea sechestrului asigurator pus pe averea sa.

Fix în același timp, Laura Codruța Kovesi ținea o dizertație, la o dezbatere organizată de Grupul pentru Dialog Social, cu tema „Legile Justiției. Statul de Drept în Pericol”.

Pe treptele DNA, buluc ca la tigăile ieftine. Pe lângă jurnaliști, într-o parte-vreo 20 de jandarmi care aveau misiunea să asigure protecția demnitarului, dar și o puzderie de susținători ai acestuia, mai ales membri sau atârnători de partid, care l-au aplaudat cu admirație. Pe de cealaltă-o parte din protestarii nemulțumiți de suspecta grabă cu care pesediștii vor să schimbe fiscalitatea și sistemul juridic, care l-au huiduit.

Puțini români mai cred astăzi că mai există vreo dâră de logică în politica dâmbovițeană. După cum, de multă vreme, pentru mulți, noțiunile de „stânga” și de „dreapta” nu mai au nici o consistență, s-au amestecat, s-au contaminat reciproc, au devenit confuze. Cetățenii nu mai fac politică doctrinară, ci doar galerie susținută de simpatii „pe persoană fizică”, cum spunea un ipochimen reprezentativ al acestei menajerii.

Iată câteva „fapte și întîmplări”, care par să susțină ipoteza unei asemenea gregarități.

  • În data de 17 noiembrie, în Herculane, o stațiune celebră dar făcută knock-out de Iosif Armaș, fost deputat PSD și președinte al Federație Române de Box, s-a ținut ședința Comitetului Executiv Național al PSD. După câteva ore de trânte discrete, PSD a emanat două documente science fiction.

Primul, intitulat, pe retorica unui jumătate de veac în urmă, „Programul de guvernare, obiective și realizări, zece luni 2017” și strecurat către presă chiar în timpul ședinței, susține cu o seninătate care frizează patologia, că într-o țară care se prăbușește la lumina zilei, de fapt, totul crește: economia, clasa de mijloc, salariul minim pe economie și, în general, salariile, punctul de pensie, pensia minim garantată, puterea de cumpărare a salariaților și pensionarilor și multe altele. Evident, o creștere bazată pe un consum halucinant și pe o producție nesemnificativă, care ne va îndrepta, încet, dar sigur spre o periculoasă „bulă” recesivă! Cu sufletul la gură, premierul Tudoseabia a mai apucat să se ocupe de reducerea șomajului și sărăciei, de extinderea confiscării vehiculului care transportă bunuri de contrabandă sau de programul „Tomate românești”.

Cel de-al doilea, o rezoluție gata adoptată în care, prin vocea secretarului general al PSD Marian Neacșu, Liviu Dragnea denunță existența unui stat paralel și ilegitim care suge de la resursa și autoritatea statală, încercând să îndepărteze de la puterePSDși ALDE, partidele care au câștigat puterea în mod democratic. Documentul bate obrazul DNA, prin care acest stat din umbră comite abuzuri flagrante, sub umbrela unei pretinse lupte împotriva corupției, dar îl acuză pe președintele Klaus Iohannis că nu respectă Constituția, suspectându-l că e,de fapt, capul tuturor răutăților. În încăperea unde Neacșu a recitat proza cu pricina, plutea, nenumit, duhul lui George. George Soros.

  • Tot ieri și tot cam pe când Dragnea se întreținea cu procurorii, izbucnea un alt scandal de corupție. De data aceasta în Turcia, vizând oficiali din anturajul președintelui Recep Tayyip Erdogan și chiar pe el însuși. Cum s-a apărat Erdogan? Tunând că cei care îl acuză vor să-i răstoarne guvernul și fac parte dintr-un „stat paralel” condus de „forțe oculte”. Desigur, repectivul stat paralel reprezintă „o amenințare la adresa securității naționale”, așa încât Erdogan a dat afară pe loc câteva mii de polițiști, procurori și judecători. În încăperea prezidențială, plutea, numit acum, duhul lui Fethullah. Fethullah Gulen, predicatorul islamist stabilit în SUA şi acuzat de Turcia că s-ar fi aflat în spatele loviturii de stat eşuate de anul trecut.
  • Cu doi ani înainte, pe când trebuia să fie și el prezent la sediul Direcției Naționale Anticorupție, unde fusese citat pentru a da declarații privind niște acuzații de evaziune fiscală, fals în înscrisuri și conflict de interese, Victor Ponta, premierul de atunci al României, a făcut un giumbușluc și s-a lovit la genunchi. De la Jocurile Europene de la Baku, Azerbaidjan, eveniment boicotat de liderii europeni, unde s-a dus cu dezinvoltură, Ponta plecat pe șest, zice-se chiar cu avionul președintelui turc Recep Erdogan, prezent de asemenea la evenimentul sportiv cu pricina. Premierul s-a dus să facă operație la o clinică de lux din Turcia, pare-se la „Mediapol”, unde soția lui Erdogan este acționar majoritar și manager al spitalului. Relația de prietenie sinceră dintre Ponta și Erdogan a rămas de veșnică notorietate. În 26 februarie, anul acesta, fostul lider PSD l-a felicitat pe președintele Turciei, cu ocazia zilei sale de naștere, aducând trei argumente pentru acest gest de tandră aducere aminte. Amintim doar două: „1. De mulți ani sunt invidios ca român pe toate țările care au președinți ce își iubesc cu adevărat țara, se mândresc cu poporul lor și se bat cu oricine pentru oamenii care i-au ales în funcție (adică îmi doresc exact ce nu avem în țara noastră) ! 2. Indiferent de problemele actuale ale Turciei, în niciun caz România nu este în măsură să dea lecții (abuzurile din țara noastră ale unui Sistem care nu are nici măcar legitimitatea votului popular ar trebui să ne facă mai reținuți)!”.

După doar câteva luni, la începutul septembrie, Victor Ponta își anunța revenirea în politica autohtonă, cu platforma denumită „Pro-România”, declarând că se va situa în „opoziție”: „O să fac opoziție, pentru că nu există altă opoziție în afară de mine. Doar nu vă așteptați la PNL să facă opoziție. Eu o să spun care sunt lucrurile rele, cu acel fond de investiții. Dacă-l facem pentru România, îl susțin, dacă-l facem pentru prietenii domnului Dragnea din Israel sau din alte țări, sunt contra. Am văzut că se măresc salariile, dar nu se măresc de fapt și doar se trece taxa dintr-o parte în alta. Lucrurile merg prost, m-am uitat pe cifre și este prima dată, din câte știu eu, când nu se face rectificare bugetară și m-am uitat sunt 16 miliarde cheltuieli mai multe și un miliard încasări mai puține. Asta înseamnă că lucrurile merg prost.

Câteva considerații și întrebări:

  1. Lăsând deoparte faimoasa teorie a „Binomului represiv” DNA-SRI, orice Opoziție ar trebui să funcționeze ca un stat paralel! Opoziția ar trebui să urmărească, în mod critic și autorizat, orice mișcare a Puterii și să o înlocuiască, la nevoie, cu indivizi care au competențele necesare să umple imediat orice vid politic al momentului!
  2. Este absolut frapantă apetența lui Dragnea și a lui Erdogan pentru conspirațiile puse la cale de statul paralel , creat și coordonat de forțe oculte! Ar putea fi, deopotrivă, sindromul unei neputințe de a face față unor situații limită, a unei frici de a recunoaște niște erori sau minciuni, ori de justificare a unor tendințe către un autoritarism salvator. De obicei, atunci se inventează o poveste terifiantă, cu personaje malefice concrete, care poartă nume și prenume. Oricum, asemănarea atitudinală dintre cei doi este mai mult decât evidentă.
  3. De ce nu aduce Dragnea dovezi concrete în privința ilegalităților comise de statul paralel? Dacă le are, oricât de firave ar fi, de ce nu le folosește măcar ca fumigene în agitația creată de scandalul Tel Drum?
  4. Dacă Ponta se află în consonață totală cu părerile amicului său turc, care gândește aproape identic cu Dragnea, de ce se așează contra acestuia din urmă și-l bombardează din toate pozițiile?
  5. Nu e foarte clar: cum va reuși partidul lui Ponta să facă, simultan opoziție și la Opoziție, și la Putere? Până una-alta, a declarat că Pro România, cu ai săi șase parlamentari, nu va susține moțiunea de cenzură PSDragnea, în campanie mumă, la putere ciumă”. Cum s-ar zice: „Mare brânză-un kil de caș!”. Dar, totuși, în această ecuație proximă, unde se află: pentru sau împotriva reformelor PSD-ului?
Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
00:19 - Adriana Bahmuțeanu, ținta cuvintelor dure, venite din partea fiului ei cel mare. „Ești o rușine”
00:05 - Ciucă: Am pierdut politic pentru că am făcut coaliţie cu PSD. Important e să recunoşti când greșești. Unii colegi s-au opus atunci și au avut dreptate (VIDEO)
23:49 - Bode, banc cu PSD: „Cum deosebești la garderobă haina unui PSD-ist de celelalte?” (VIDEO)
23:42 - Doi medici de la un spital din Iași, bănuiți că ar consuma droguri în timpul gărzilor. Ambii sunt vizați într-o anchetă DIICOT
23:15 - Parlamentul a votat un proiect de lege care scutește de impozit câștigurile din cryptomonede. Biriș: „Probabil sunt destul de mulți care și-au luat șpăguțele prin bitcoin” (VIDEO)
22:58 - Vânzarea a peste 1000 de produse alimentare a fost oprită temporar de ANPC. Ce nereguli au sesizat comisarii
22:36 - Profesorul de economie Cristian Păun: Când politicienii îți spun ”stai liniștit în banca ta”, tre’ să sari ca ars. Discursul lor se va schimba radical după alegeri. Românii să fie cumpătați, că vin vremuri grele (VIDEO)
22:31 - Ce rețete neobișnuite a pregătit Meghan Markle cu ocazia Zilei Recunoștinței. „Vei fi regele sau regina burților fericire”
22:11 - Nicușor Dan, întrebat cu cine va vota la prezidențiale: „O să votez cu unul dintre ei” / „În momentul de față, îl avem sigur pe Marcel Ciolacu în turul 2” (VIDEO)
21:48 - Nicușor Dan: Referendumul nu va duce la desființarea sectoarelor. E o reechilibrare de putere între PMB și primăriile de sector / Bucureștiul anual acumulează deficit de dezvoltare pentru că nu pune bani în proiecte mari (VIDEO)