Jurnalista de investigație Emilia Șercan a declarat, pentru B1 TV, că verdictul Comisiei de Etică a Universității Babeș-Bolyai (UBB) privind plagiatul ministrului de Interne, Lucian Bode (PNL), confirmă analiza sa. Aceasta a mai susținut că e nevoie de voință instituțională din partea UBB, pentru ca ministrului să-i fie retras titlul de doctor. Șercan a mai afirmat că plagiatul e grav într-o lucrare de doctorat, chiar dacă e în proporție de 3 sau 20%.
„E o confirmare a analizei pe care eu am făcut-o publică în noiembrie 2022, iar UBB arată că analiza mea a fost una corectă, că ce eu am indicat ca fiind conțiut plagiat, e conținut plagiat.
Universitatea se ferește să spună un procent, că orice procent, că e 3% sau 20%, e grav. Lucrăriele de doctorat sunt produse de cercetare științifică, trebuie să fie originale, și atunci orice cantitate de conținut plagiat e problematică”, a susținut jurnalista de investigație.
Jurnalista a explicat și ce se mai poate face pentru ca lui Bode să-i fie retras titlul de doctor, în ciuda verdictului Curții Constituționale de anul trecut care, practic, le e favorabil plagiatorilor.
„Soluții există, dar sunt limitate, că, să nu uităm, în urma unui efort constant al clasei politice din România, efort susținut în ultimii 10 ani, (…) care s-a materializat anul trecut printr-o decizie a Curții Constituționale care a paralizat practic orice soluție de analizare a unei teze deedoctorat din partea CNATDCU și de retragere a titlului de doctor, cum prevedea legea Educației.
CCR a spus că e neconstituțională această soluție juridică. Până la regândirea unei soluții juridice de către clasa politică, e un mare vid legislativ.
Dar cred că există câteva soluții. De exemplu, nimic nu îmăiedică UBB să se adreseze ea însăși instanței pentru a cere anularea. CCR spune că CNATDCU nu mai poate să analizeze teza, dar nu spune că Universitatea nu poate analiza teza și solicita anularea titlului în instanță. Deci cred că soluții juridice există, trebuie să existe și voință instituțională din partea UBB.
A fost un moment de mare presiune, acum 10 ani, cazul Ponta, acum e un moment de cotitură în privința învățământului universitar și, în special, a învățământului doctoral în România”, a mai declarat jurnalista Emilia Șercan, pentru B1 TV.