Situație inedită în procesul în care Lucian Bode, ministru de Interne și secretar general al PNL, a cerut să fie suspendată examinarea tezei sale de doctorat. Cei trei judecători din completul Curții de Apel Cluj au formulat cereri de abținere din cauza legăturilor pe care le au sau le-au avut în trecut cu Universitatea Babeș-Bolyai. Un alt complet, însă, le-a refuzat cererile, așa că tot cei trei vor trebui să se ocupe de caz, a explicat Irina Petraru, luni, la Știrile B1 TV.
Subiectul a fost comentat de jurnalista de investigații Emilia Șercan, care l-a acuzat pe liberalul de la Interne că „a deschis un adevărat desant juridic împotriva Universității Babeș-Bolyai”.
„Cei trei judecători au invocat faptul că au terminat studiile la Universitatea Babeș-Bolyai sau au fost doctoranzi ai Școlii Doctorale de Drept de la Universitatea Babeș-Bolyai – evident, o altă școală doctorală decât cea urmată de către domnul Bode. Cum spuneam, un alt complet care a analizat aceste cereri a decis că nu există vreo situație care într-adevăr să pună în pericol obiectivitatea celor trei judecători, iar (…) ei au obligația de a fi obiectivi, chiar și în aceste condiții în care, să spunem, judecă universitatea unde ei și-au finalizat studiile sau unde au urmat și alte forme de masterat sau doctorat.
Eu nu cred că putem să vorbim despre un pericol asupra deciziei, pentru că presupun că, fiind vorba despre judecători de curte de apel, acești judecători sunt unii experimentați, care vor ști să judece cu obiectivitate situația și să decidă așa cum le arată legislația și cum cere legislația în materie să decidă, respectând, evident, litera și spiritul legii”, a explicat jurnalista.
Întrebată care sunt cele două variante în acest caz, Emilia Șercan a spus: Există două variante de decizie, evident, că nu poate să existe o a treia. Există varianta în care este menținută decizia din fond, și anume este respinsă acțiunea formulată de către domnul Bode. Așa cum spuneam, deja Tribunalul Sălaj s-a pronunțat în acest caz și i-a respins acțiunea domnului Bode, deci domnul Bode a pierdut efectiv acest proces în fază de fond la Tribunalul Sălaj (…)”.
„Există și varianta în care decizia dată de Tribunalul Sălaj este infirmată. Ce se poate întâmpla în acest caz în care să spunem că i se dă câștig de cauză de această dată domnului Bode este ca acea decizie de autosesizare a Universității Babeș-Bolyai să fie suspendată. Însă mie îmi e foarte greu să cred că lucrul acesta se mai poate întâmpla, având în vedere că acea autosesizare practic a rămas fără obiect, având în vedere că deja s-a luat o decizie în urma formulării acelei autosesizări, și anume s-a dat decizia de plagiat în cazul tezei de doctorat a domnului Bode. Este foarte clar că dumnealui a deschis un adevărat desant juridic împotriva Universității Babeș-Bolyai”, a mai declarat Emilia Șercan.