Lucian Bode (PNL), ministrul de Interne, a cerut editurii CA Publishing retragerea de la comercializare a cărții bazate pe lucrarea sa de doctorat. Nu a făcut acest lucru pentru a se conforma unei solicitări formulate de Comisia de etică a Universității Babeș-Bolyai, ci dintr-un motiv pragmatic, explică jurnalista de investigație Emilia Șercan, pentru B1 TV. Dacă respectiva carte nu era retrasă, UBB putea să o reclame la Consiliul Național de Etică a Cercetării Științifice care, de asemenea, ar fi dat un verdict de plagiat. Practic, ministrul a făcut acest gest pentru a evita să-i fie afectată imaginea de un dublu verdict de plagiat.
Declarațiile au fost făcute în cadrul Știrilor B1 TV , prezentate de Irina Petraru.
„După ce dl Bode a susținut teza de doctorat, teza ar fi trebuit publicată în maxim doi ani pe o platformă specializată a Minsiterului Educației, unde sunt toate tezele susținute după iunie 2016. Dl Bode a blocat practic publicarea tezei sale pe această platformă pentru că a optat pentru publicarea sub formă e carte la o editură. Practic, asta a făcut să nu vorbim doar despre o teză de doctorat care e plagiată, ci și despre e o carte care e identică cu teza. Comisia (de etică a UBB) a extins decizia oarecum și asupra cărții.
Eu aș spune că dl Bode a făcut acest lucru nu pentru că a cerut UBB, putea foarte bine să ignore solicitarea, ci mai degrabă a optat pentru a cere editurii să nu mai fie comercializată și reeditată cartea – practic cartea să fie retrasă, dacă ea ar exista în librării, cu toate că știm că acest lucru nu se întâmplă – dintr-un motiv mult mai pragmatic: faptul că risca, așa cum a spus UBB în decizia sa, ca universitatea să reclame cartea respectivă la Consiliul Național de Etică a Cercetării Științifice și dl
Bode să aibă decizie de plagiat nu numai pe teză, ci și pe carte. Practic, ar fi avut o dublă teză de plagiat de la două organisme științifice diferie. Practic, e o decizie pragmatică prin care încearcă să limiteze dezastrul unui nou verdict de plagiat.
Nu e suprinzător că dl Bode încearcă să joace politic această chestiune care-i afectează cariera politică, imaginea. Dar de lucrurile astea trebuia să se preocupe atunci când s-a înscris la doctorat și a aspirat să devină doctor”, a declarat jurnalista, pentru B1 TV.
De asemenea, ministrul de Interne a făcut recurs la decizia Tribunalului Sălaj prin care i s-a respins acțiunea de chemare în judecată a UBB.
„Era de așteptat ca dl Bode să facă recurs. (…) Suspendarea solicitată de domnia sa presupune o procedură rapidă de judecate. Un proces normal durează ani de zile în România, însă domnia sa a cerut această procedură accelară. De când acțiunea a fost înaintată la Tribunalul Sălaj până la redactarea deciziei au trecut două săptămâni. A fost deci o judecare fulger.
Urmează judecarea recursului la Curtea de Apel Cluj, unde probabil la fel vom asista la această procedură accelerată și la o decizie finală probabil în maxim două luni”, a mai afirmat Emilia Șercan pentru B1 TV.