Emilia Șercan, despre verdictul UBB privind plagiatul lui Lucian Bode: Se vede că textul deciziei e lucrat de juriști, dar nuanțele pot fi extrem de dăunătoare. E total ilogică propunerea să îți corectezi tu teza (VIDEO)

Publicat: 11 01. 2023, 18:55
Foto: Inquam Photos / George Călin

Emilia Șercan a comentat textul deciziei de plagiat pe care a dat-o Universitatea Babeș-Bolyai pentru teza de doctorat a lui Lucian Bode, secretar general al PNL și ministru al Afacerilor Interne, și a explicat că suntem în fața „unui caz care poate să seteze un precedent extrem de periculos”.

„Se vede că textul (deciziei, n.r.) este gândit și lucrat de mai mulți juriști probabil, care au avut grijă la diverse nuanțe, însă nuanțele acestea pot fi extrem de dăunătoare”, a declarat jurnalista de investigație, miercuri, pe B1 TV, la „Bună, România!” cu Radu Buzăianu și Răzvan Zamfir.

Emilia Șercan, pe B1 TV, despre plagiatul lui Lucian Bode: Decizia UBB este tranșantă

Întrebată dacă se poate spune că decizia UBB este tranșantă, jurnalista a confirmat: „Da, este tranșantă, spune clar că vorbim despre plagiat, că se confirmă suspiciunile de plagiat, că cea mai mare parte a suspiciunilor pe care eu le-am prezentat – de fapt, dovezilor pe care eu le-am prezentat, tratate de Comisia de Etică ca fiind suspiciuni – s-au confirmat. Spune respectiva decizie că este vorba despre o teză profund viciată. Da, deci putem să vorbim despre o decizie categorică – și fac aici o mențiune, această decizie categorică vine din partea universității care i-a acordat titlul de doctor în 2018 lui Lucian Bode”.

Pe de altă parte, întrebată despre exprimarea din textul deciziei și, mai precis, despre faptul că Lucian Bode a fost invitat de Comisia de Etică „să alinieze” teza la standardele academice, Emilia Șercan a explicat: „Suntem în fața unei premiere și aș spune nu numai a unei premiere, ci a unui caz care poate să seteze un precedent extrem de periculos pentru că, prin «aliniere», cu siguranță, în fine, domnul Bode, dar și alte persoane care se vor afla în situații similare vor înțelege că au opțiunea de a-și corecta teza – și asta nu este exclus, să vedem în viitor că această opțiune va fi introdus în legislație”.

„Să nu uităm, în România ne aflăm într-o bătălie de ani de zile, de 10 ani de zile, într-o bătălie prin legislație împotriva integrității academice și această bătălie s-a concentrat foarte mult pe găsirea unor chichițe, a unor subtilități juridice”, a subliniat ea.

Întrebată de ce inventează UBB o astfel de soluție, Emilia Șercan a adăugat: „Asta mă contrariază și pe mine, pentru că ați remarcat și voi foarte bine. Da, Universitatea București, în 2012, a venit cu o decizie fără echivoc. Se vede că textul (deciziei, n.r.) este gândit și lucrat de mai mulți juriști probabil, care au avut grijă la diverse nuanțe, însă nuanțele acestea pot fi extrem de dăunătoare, așa cum am spus”.

„Este total ilogică propunerea să vii tu să îți corectezi teza, OK, pui ghilimele unde trebuie, nu contează că teza va deveni un lung șir de ghilimele, ba din contră, lungul șir de ghilimele, o teză care este «ghilimele, ghilimele» înseamnă plagiat prin agregare și este tot o formă de plagiat, așa cum este plagiatul definit în toate manualele posibile”, a mai spus jurnalista.