Emilia Șercan, despre lucrarea lui Lucian Bode: În toată teza de doctorat am găsit dovezi clare de plagiat. Au existat semnale de alarmă care n-au fost luate în considerare la momentul susținerii (VIDEO)
Jurnalista de investigație Emilia Șercan a declarat, joi, la Știrile B1 TV prezentate de Aneta Sângeorzan, că a găsit „dovezi clare de plagiat” în toată teza de doctorat a lui Lucian Bode, ministru al Afacerilor Interne și secretar general al PNL.
Emilia Șercan, pe B1 TV, despre teza de doctorat a lui Lucian Bode: Cel puțin 18,5% din conținut e plagiat
„UBB a descoperit 2,95% din conținutul tezei ca fiind plagiat. Eu am reușit să parcurg teza și să găsesc dovezi indiscutabile că cel puțin 18,5% din conținutul tezei este plagiat. Eu sunt singură că dacă aș mai sta de acum înainte câteva zile să mă mai uit peste teză probabil că aș mai găsi și alte porțiuni”, a declarat jurnalista de investigație.
Emilia Șercan spune că Lucian Bode „a plagiat, în principal, prin traducere”.
„Asta este o noutate, am presupus eu, în special, pentru faptul că domnul Bode a susținut teza de doctorat în 2018, când deja existau o serie de măsuri preventive pentru a combate apariția plagiatului în tezele de doctorat. Tezele trebuiau verificate cu softurile de similitudine. Teza domniei sale a fost verificată cu softul de similitudine. Au existat o serie de semnale de alarmă care n-au fost luate în considerare la momentul susținerii. Aceste semnale de alarmă s-au transformat în conținut plagiat, în decizia UBB, și dincolo de aceste semnale de alarmă eu am găsit mult mai mult conținut pe care softul n-a putut să îl identifice pentru că provenea din materiale din limba engleză”, a adăugat ea.
Întrebată în ce parte a lucrării se regăsesc majoritatea paragrafelor plagiate, jurnalista a explicat: „În toată teza de doctorat am găsit dovezi clare de plagiat. E adevărat că în partea a doua a tezei se concentrează bucățile mari, bucățile mari însemnând trei pagini consecutive preluate din același autor, fără citare, fără atribuire, fără utilizarea ghilimelelor”.
„Dincolo de lucrul acesta, de plagiatul în sine și plagiatul de conținut, am mai constatat că, practic, o foarte importantă parte a imaginilor, graficelor și tabelelor, și hărților pe care domnul Bode le-a inclus în teză sunt plagiate. Mai exact, șase dintre ele sunt plagiate total, alte 30 sunt plagiate parțial”, a mai spus Emilia Șercan.