Plagiatul, în lumea academică internațională, este văzut ca o infracțiune academică neprescriptibilă, a explicat jurnalista de investigație Emilia Șercan, vineri, la Știrile B1 TV prezentate de Dan Gabor, în contextul în care două prevederi aspru criticate, care ar fi introdus „un efect de amnistiere” pentru plagiatori, nu se mai regăsesc în versiunea actuală a proiectului de lege a educației.
Întrebată despre modificările din proiectul de lege a educației, jurnalista a explicat: „Cu siguranță modificările au fost făcute după scandalul care a urmat inițierii și introducerii acestor două prevederi în proiectul de lege a educației scris în vară și făcut public, lansat în dezbatere publică de fostul ministru al Educației, Sorin Cîmpeanu. Ele, ambele, au fost văzute de o parte a mediului academic, de oameni care sunt conectați la zona de educație, de învățământ superior, au fost văzute ca formă de amnistie și eu le-am considerat la fel, pentru că un termen de prescripție la trei ani de zile de la susținerea unei teze de doctorat, practic, înlăturarea oricăror efecte, ar fi făcut plagiatul de nesancționat sub nicio formă”.
„Plagiatul, în lumea academică internațională, în lumea academică serioasă, este văzut ca o, să îi spun așa, infracțiune academică, evident, neprescriptibilă, pentru că un plagiat poate să fie constatat și după 50 de ani, și după 70 de ani. E adevărat, sancționarea acestuia după o perioadă atât de timp – sau, în fine, sancționarea persoanei care a comis plagiatul nu mai poate să fie făcută, dar pot fi, de exemplu, aplicate măsuri de retragere a tezei respective din biblioteci, chiar de retragere a titlului, să spunem, post-factum, ca să nu spun chiar post-mortem în cazul în care autorul ar fi decedat, ar putea să fie și această măsură aplicată”, a continuat Emilia Șercan.
„Cred că este o reparație necesară și eu sper ca această variantă să rămână în continuare și să nu ne trezim că vor mai apărea modificări. Cât despre renunțarea la titlul de doctor, este o altă prevedere absolut scandaloasă, care a fost introdusă tot de Sorin Cîmpeanu, încă din 2014, în legea educației. Această prevedere nu a fost înlăturată din actuala lege a educației, Legea 1”, a adăugat ea.
„Și ea se regăsea în proiectul introdus astă-vară de către Sorin Cîmpeanu și ar fi avut, de asemenea, un efect de amnistiere, pentru că orice persoană acuzată de plagiat ar fi putut să renunțe la titlul de doctor fără să justifice motivul pentru care renunță la titlul de doctor. Din nou, și acest lucru ne-ar fi făcut unici în întreaga lume academică, la fel cum ar fi fost și chestiunea prescripției după trei ani de zile”, a mai spus profesoara universitară.