Emilia Șercan acuză Comisia de etică de la ASE că a inventat „scamatorii” și „jonglerii” ca să îl salveze pe Mircea Geoană de verdictul de plagiat: „De 171 de ori comisia afirmă textual «se confirmă preluarea»” (VIDEO)

Publicat: 25 08. 2024, 22:24
Actualizat: 25 08. 2024, 22:41
Foto: Emilia Șercan / Facebook

Emilia Șercan, jurnalista de investigație care l-a acuzat pe Mircea Geoană de plagiat în teza de doctorat, a vorbit despre decizia Comisiei de etică de la ASE, duminică, pe B1 TV, la „Pe bune!” cu Răzvan Zamfir, și susține că organismul intrauniversitar a inventat „scamatorii” și „jonglerii” ca să îl salveze de verdictul de plagiat.

Emilia Șercan, pe B1 TV, despre acuzațiile de plagiat care îl vizează pe Mircea Geoană

Jurnalista spune că verdictul de plagiat i se părea iminent.

„Am și spus, domne`, în cazul ăsta nu are cum comisia să nu dea verdict de plagiat (…), având în vedere că în 2004 a fost votată o lege a bunei conduite în cercetarea științifică în care era definit plagiatul, teza a fost susținută în 2005, deci nu se mai puteau invoca motive legislative”, a declarat Emilia Șercan.

„Ei bine, să știți că m-am înșelat, Comisia de etică de la ASE mi-a furnizat o surpriză de, vă spun sincer, nici acum nu îmi vine să cred că e adevărat ce a putut să inventeze, ce scamatorii, ce jonglerii, ce schemă a putut să facă această comisie de etică, care a venit și a spus așa, domne`, da, e adevărat că în 2004 a fost reglementat plagiatul, e adevărat, asta este definiția plagiatului, dar (…) nu poate să fie justificat plagiatul pentru că în legislația vremii nu se specifica în mod precis cum trebuie făcută citarea sursei. Nu se specifica în mod precis cum trebuia să fie făcută citarea surselor”, a continuat profesoara universitară.

Emilia Șercan: De 171 de ori comisia afirmă textual „se confirmă preluarea”

Jurnalista a oferit detalii despre raportul de caz pe care l-a întemeiat Comisia de Etică și care, sugerează Emilia Șercan, contrastează cu verdictul emis în cele din urmă.

„În acest raport, deci nu în hotărârea comisiei (…), ci în raportul de caz pentru hotărâre, de 171 de ori Comisia de etică afirmă textual «se confirmă preluarea» (…), dar vine și spune, deși se confirmă preluarea, pentru că sursa este menționată la final, în bibliografia finală, nu se poate confirma plagiatul. Acel procent de 0,36% s-a putut considera plagiat pentru că lucrarea din care Mircea Geoană a plagiat nu se afla în bibliografia lui”, a mai declarat Emilia Șercan.