Emil Boc: Vreau capul șefului Protecției Mediului pe masă
Premierul Emil Boc a declarat, vineri, că vrea capul șefului Agenției pentru Protecția Mediului pe masă dacă tranzacționarea de certificate de emisii de carbon va fi suspendată, conform Mediafax.
„Trebuie să fie pus pe masă capul şefului Agenţiei de Protecţie a Mediului. Cei vinovaţi trebuie să plătească. Capul şefului Agenţiei de Protecţie a Mediului trebuie să fie pe masă dacă acest lucru se va întâmpla. Vreau un plan foarte, foarte riguros ca în maximum şase luni să se poată relua tranzacţionarea acestor certificate, dar vreau capete jos dacă o asemenea decizie se ia împotriva României şi cei vinovaţi să plătească„, a subliniat premierul.
Ministrul Mediului, Lazlo Borbely, a anunțat, vineri, că va schimba conducerea Agenției de Protecție a Mediului probabil luni și că are deja în vedere persoana care îl va succeda pe IOSIF NAGY la șefia ANPM, anunță Mediafax. “Voi face modificări în structura conducerii ANPM. Conducerea va fi schimbată, probabil, luni”, a spus Borbely.
Una din cauzele modificării este, potrivit declarației ministrului, faptul că România riscă să piardă dreptul de a tranzacționa certificate de emisii de carbon, din cauza unor greșeli ale ANPM. “Aşteptăm până luni, dar au fost unele probleme şi probabil nu-mi voi schimba decizia. Probabil schimbarea o voi face luni”, a conchis acesta.
Statul român poate pierde sute de milioane de euro în cazul în care va fi suspendat de la tranzacţionarea certificatelor de emisii de carbon, situaţie generată de neregulile la întocmirea inventarului naţional de emisii, pentru care şeful ANPM, Iosif Nagy, urmează să fie demis.
Decizia finală în privinţa suspendării României de la tranzacţionarea certificatelor de emisii de carbon va fi anunţată luni, la două zile după încheierea unei reuniuni a Comitetului de Conformare – Ramura de Implementare a Protocolului de la Kyoto, documentul în baza căruia statele semnatare primesc aceste certificate de emisii, cunoscute şi drept „certificate de poluare” sau „certificate verzi”.
Suspendarea României a fost deja propusă la precedenta reuniune a forului, desfăşurată în perioada 6 – 8 iulie la Bonn, în Germania. Conform procedurii, deşi concluziile întâlnirii din iulie sunt preliminare, la reuniunea din 25-27 august, ţinută tot la Bonn, România nu mai are dreptul la o nouă audiere, ci doar la o „declaraţie oficială”.