Premierul Emil Boc a declarat, luni, în cadrul sesiunii extraordinare a Parlamentului, că prioritatea zero a Guvernului rămâne asigurarea stabilității economice și a credibilității României pe plan extern.
„Prioritatea zero a României rămâne stabilitatea economică și credibilitatea externă a țării.Pentru aceasta am propus un pact de stabilitate economică și politică în 2012, care să aobă acest obiectiv central și să asigure menținerea și crearea de noi locuri de muncă pentru cetățenii acestei țări”, a declarat premierul Emil Boc.
Șeful Executivului a precizat că opoziția venită din partea USL cu privire la asumările de răspundere nu este fondată, având în vedere că atunci când PSD s-a aflat la guvernare în 2009, Executivul a avut cinci asumări de răspundere.
„În 2009, PSD a fost la guvernare alături de PDL. În acea perioadă, ministru pentru relația cu Parlamentul a fost Victor Ponta și în acel interval de timp de 9 luni, Guvernul a avut cinci asumări de raspundere. Dacă PSD, USL aveau atât de multe împotriva unei asemenea proceduri, nu am auzit nici în Guvern nici la această tribună nicio opoziție împotriva asumării răspunderii pe codurile juridice, pe educație, pe legea salarizării, sau pe legea care viza desființarea agențiilor guvernamentale…14 asumări de răspundere au fost în total. Ele au fost determinate de vremurile dificile din punct de vedere economic în care trăim, n-au fost produsul altor motive. Când arde casa vecinului, nu stai cu mâna în sân și aștepți să ardă și propria casă. (…) Această criză este cea mai severă după cel de-al Doilea Război Mondial. Deci procedura aceasta a asumării a fost folosită în aceea condiții. Resping ce spunea domnul Ponta că asumarea răspunderii reprezintă o abatere de la standardele democrației, motiv pentru care ar trebui să se plângă USL la Uniunea Europeană. Să se plângă și că au fost un an în guvernare, când au fost parte la cinci asumări de răspundere”, a declarat Emil Boc.
Premierul a făcut referire la afirmațiile lui Victor Ponta, care recomandase șefului executivului să ia exemplul premierilor din Grecia, Spania sau Italia, care fie și-au dat demisia, fie au organizat alegeri anticipate.
„Diferența majoră între România și toate aceste țări constă în aceea că România a luat masurile necesare pentru a evita colapsul economic, în timp ce premierii acelor țări au refuzat să ia acele măsuri și au plecat acasă (…) Premierul Papandreou n-a avut curaj să propună măsuri de austeritate și și-a dat demisia”, a declarat Emil Boc.
Șeful Guvernului a precizat că politicienii de la guvernare și-au asumat responsabilitatea adoptării măsurilor de austeritate, în ciuda faptului că aceste decizii le-au atras după sine și nepopularitatea.
„A fost nevoie să vină un Guvern să ia măsuri de austeritate. România a luat aceste măsuri în 2010, înaintea celorlalte Guverne și de aceea are acum stabilitate economică. (…) În romania, politicienii nu au fugit de această responsabilitate. (…) Stabilitatea este prima răsplată pe care o primiți pentru faptul că ați preferat interesul țării în detrimentul interesului personal de politician. Și asta înseamnă un alt mod de a face politică. La fel a făcut și președintele țării, cu un uriaș capital de imagine la început, … și-a sacrificat imaginea și voturile pentru ca România să treacă cu bine din criză”, a declata Emil Boc.
Premierul s-a adresat liderului PSD Victor Ponta, spunând că nu a afirmat niciodată că România a ieșit din criză, ci că a făcut primii pași spre a depăși criza.
„Nu am spus niciodată că România a ieșit din criză, ci că a ieșit din recesiune ca primă etapă a ieșirii din criză”, a mai declarat premierul.