După ce primarii au fost lăsați cu ochii în soare de către ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, în problema organizării centrelor de vaccinare, președintele Asociației Municipiilor din România, Emil Boc, spune că edilii nu cerșesc bani de la guvern, însă au nevoie de finanțare pentru o campanie de succes.
Inquam Photos / Octav Ganea
„Sperăm ca cele bune să se adune, cele rele să se spele. Cum este de exemplu această ordonanță de urgență cu privire la vaccinare unde am fost lăsați cu ochii în soare, cu obligații dar fără finanțare. Noi nu cerșim bani, noi spunem că vrem să ne implicăm, dar ca să fie de succes acest proiect trebuie finanțat. Partea care ține de plata personalului este fundamental să fie finanțată de Ministerul Sănătății, este de bun simț. Noi nu spune „nu” implicării în acest proces, dar cheltuielile pe care le facem, cu dotarea centrelor, cu frigiderele, cu paza, cu igiena, cu dezinfectantul, cu mobilierul necesar, noi vom avansa aceste cheltuieli, dar vrem să știm clar când și cum se rambursează acești bani”, a spus Emil Boc, marți seara, la ieșirea de la discuții cu ministrul Finanțelor.
Inquam Photos / Octav Ganea
Emil Boc a mai precizat că banii vor putea fi alocați de primării în lipsa legii bugetului de stat, dar vor asigurări că sumele vor fi returnate.
„Nu vom aștepta legea bugetului, dar trebuie să știm că acești bani vor fi returnați pentru a nu fi nevoiți să luăm bani de la alte servicii esențiale pentru populație. Avem toată deschiderea pentru susținerea procesului de vaccinare. Vom face și public acest demers de vaccinare. Avea o idee domnul primar Chirica, dar fizic e complicat, ca toți primarii din comitetul director al AMR-ului să ne vaccinăm public”, a mai spus Emil Boc.
A doua etapă din campania națională de vaccinare împotriva COVID-19 este programată să înceapă în data de 15 ianuarie, însă deja au apărutprimele probleme.Deși municipalitățile au început pregătirile, edilii încă nu știu cine va asigura sursa de finanțare pentru înființarea acestor facilități, care impun crearea unor zone specifice, precum cele de triaj, recepție și așteptare.La Timișoara, unde este prevăzută deschiderea a 17 centre de vaccinare, primarul Dominic Fritz susține că neclaritățile legislative îngreunează procedurile.
„Facem acum toate eforturile posibile să le dotăm din ce avem, din ce găsim, din cabinetele școlare, laptopuri nefolosite în instituții și așa mai departe. Ne ajută Colterm să aranjăm, să punem paravane și așa mai departe. Încă așteptăm această ordonanță de urgență unde să fie clarificată sursa de finanțare, unde să fie niște plafoane, pentru că, din păcate, există o prea mare neclaritate care ne îngreunează să finalizăm aceste centre. O parte din aceste centre cred că din partea noastră pot fi dotate, așa cum este prevăzut. Eu nu știu dacă asta și înseamnă că vor fi funcționale, pentru că nu mi-e foarte clar pe partea de personal medical în sine cum vor parcurge lucrurile”, a explicat primarul Dominic Fritz, potrivitTion.ro.