Strategul Elroy Sailor, fost membru al echipei de tranziţie a lui Donald Trump, consilier al Republican National Comitee, intervine în scandalul iscat după anunţul privind intenţia Guvernului român de a muta ambasada din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim.
Sailor consideră că printr-o astfel de mutare, România ar sprijini poziţia preşedintelui Donald Trump, ceea ce va face mai puternică alianţa cu SUA.
„Am avut ocazia să merg în Israel de trei ori până acum. În timpul administraţiei Clinton, Bush şi Trump. Situaţia de acolo este foarte veche. Cred că preşedintele Trump face o mişcare foarte îndrăzneaţă şi agresivă. Cred că este cea mai îndrăzneaţă şi curajoasă pe care un preşedinte a luat-o cel puţin în timpul vieţii mele. Lumea a ajuns la un moment în care cei mai mulţi oameni aşteaptă să se întâmple ceva în regiunea aia, să se stabilizeze. O să fac o comparaţie cu lumea sportului: uneori, o echipă joacă să câştige, alteori, să nu piardă. Cred că Trump joacă să câştige. Iarăşi, istoria va fi cea care va decide. Decizia de a muta ambasada este una corectă, dar eu sunt un republican pragmatist. Nu cred că trebuie grăbit acest proces, mi-a plăcut că preşedintele a luat această decizie la nivel declarativ, dar mi-ar plăcea să văd mai mult sprijin din partea ONU, să existe mai multe discuţii cu guvernul palestinian – sigur, ei nu vor, nu poţi face pe toată lumea fericită. Cu România spijinind această poziţie a preşedintelui Trump, cu siguranţă alianţa va fi una mai puternică. Iar ăsta este un lucru bun. Un alt punct este modul în care va fi executată această politică”, a declarat, într-un interviu acordat agenţiei news.ro, Elroy Sailor.
Strategul consideră că peisajul politic românesc este interesant, dar că din discuţii a înţeles că există două straturi, clasa politică şi oamenii, şi că lipsesc grupurile care să susţină comunicarea dintre cele două zone, aşa-numitele think-tanks.
„E prima dată când mă aflu în această parte a lumii. Ce am aflat din câteva discuţii este că există două straturi – clasa politică şi oamenii. Ce am remarcat e că lipsesc grupuri care să sprijine comunicarea dintre cele două, aşa-numitele think tanks. Văd un gol. Nu există cineva care să se trezească dimineaţa şi să spună: Care este planul pe termen lung pentru infrastructură, pentru educaţie, comerţ? Trebuie să existe aceste instituţii în mijloc. (…)Peisajul politic românesc este interesant. Cu o fundaţie comunistă spre un sistem capitalist democrat, cred că arată că românii şi conducătorii au făcut o treabă bună privind statul de drept. Fundaţia oricărui sistem democratic cred că trebuie să fie statul de drept. Pare că ţara este pe un drum bun”, afirmă Sailor.
Pe Donald Trump strategul îl descrie ca fiind „foarte impulsiv, foarte patriot şi dornic să înveţe”, iar întrebat despre scandalul Black Cube, spune doar că „politica, în America, este un sport dur”.
El a mai vorbit şi despre acordul nuclear cu Iranul. „Dacă aş fi consilierul preşedintelui, aş avea o abordare foarte pragmatică. Ca Reagan, aş vorbi calm, însă foarte implicat în negociere. Date fiind informaţiile, nu cred că l-aş sfătui să părăsească acordul. Mai degrabă, să îl îngheţe. Dacă renunţă la el, trebuie luat totul de la capăt”, mai spune strategul.
Elroy Sailor este cofondator şi CEO al J.C. Watts Companies şi a făcut parte din echipa care a ajutat la tranziţia de la Casa Albă la finalul lui 2016.
Înainte de asta, a fost consilier al senatorului Rand Paul, care a candidat pentru nominalizarea republicană la alegerile prezidenţiale din 2016.
După ce senatorul s-a retras, Sailor a început să lucreze pentru Republican National Comitee. Strategul are o experienţă în politică de peste două decenii.