Elena Lasconi: Dacă ursul apare pe străzile orașului, în gospodării, cu tot dragul pentru animale, acesta trebuie eliminat. Solicit partidelor să susțină propunerea USR de a-i da primarului dreptul de a interveni

Elena Lasconi: Dacă ursul apare pe străzile orașului, în gospodării, cu tot dragul pentru animale, acesta trebuie eliminat. Solicit partidelor să susțină propunerea USR de a-i da primarului dreptul de a interveni
Conferinta de presa organizata de Elena Lasconi la sediul USR, in Bucuresti, 26 iunie 2024. Inquam Photos / Octav Ganea

Elena Lasconi, președintă a USR și primar al municipiului Câmpulung, a comentat cazul tinerei ucise de urs pe Jepii Mici și s-a arătat de părere că un urs ar trebui eliminat dacă „apare pe străzile orașului, în gospodării”.

Elena Lasconi (USR), despre cazul tinerei ucise de urs pe Jepii Mici

Președinta USR a transmis un mesaj de condoleanțe pentru familia tinerei.

„Iubesc animalele. Am fost învățată de mică să protejez animalele. Cățelușa mea, găsită pe maidan, este sufletul meu. E membru al familiei mele. Viața omului este mai presus de orice. Cel care apără viața unui om trebuie tratat ca un erou, nu ca un criminal. Condoleanțe familiei Dianei, tânăra ucisă de urs în Jepii Mici! Dumnezeu să o odihnească!”, a declarat Elena Lasconi, joi, într-o postare pe Facebook.

„De ani de zile discutăm despre urși care vin tot mai aproape de casele noastre. Ni s-a întâmplat și nouă la Câmpulung. Ursul a ajuns în curtea mea și în curțile multor câmpulungeni, pe stradă, pe bulevard și în locurile de joacă. Și, ca primar, am putut face puține lucruri. Nu te lasă actuala lege! Din respect pentru viață, pentru români, orice modificare a legii ar trebui să stabilească atribuții clare primarului. Pe cât de mult iubesc animalele, sunt cât se poate de categorică. Dacă ursul apare pe străzile orașului, în gospodării, cu tot dragul pentru animale, acesta trebuie eliminat”, a adăugat edilul.

Elena Lasconi: Putem să dăm primarului posibilitatea de a da imediat dispoziție vânătorului să împuște sau nu ursul care a intrat în comunitate

Liderul USR a vorbit despre neajunsurile actualei legislații de profil.

„Așa cum arată legislația acum, niciun primar nu o să dea ordin de împușcare, pentru că riscă dosar penal. Pe legea de acum, în vreme ce ursul se plimbă prin curțile sau chiar casele oamenilor, pe stradă sau în locurile de joacă, primarul trebuie să acționeze pe pași. Gradual. Întâi trebuie să încerci să îl alungi, apoi să îl tranchilizezi și să-l relochezi – asta e o procedură care durează mult și de fiecare dată am primit răspuns negativ pentru relocare. Și dacă s-ar reloca, nu se rezolvă problema, ci o muți în altă parte. Abia după ce urmezi toți acești pași, respectând legea, atunci când apare din nou ursul în comunitate poți să dispui în calitate de primar eliminarea ursului DOAR dacă atacă omul”, a continuat Elena Lasconi.

„Practic, trebuie să așteptăm să se întâmple o tragedie, după care să intervenim. Trebuie să facem fișe de intervenție, să stabilim gradul de risc (nu există criterii clare), să așteptăm ca ursul să atace omul, ca nivelul de risc să fie mare. Cu alte cuvinte, să așteptăm tragedia ca să putem interveni. Nu! Trebuie schimbat ceva. Trebuie să intervenim imediat atunci când cel mai feroce animal sălbatic din România iese în afara habitatului său natural”, a mai spus ea.

Elena Lasconi consideră că ar trebui învățat și din experiențele altor țări care s-au confruntat cu situații de genul.

„Haideți să rezolvăm problema serios, nu doar să ne facem că facem, că trecem așa o lege prin Parlament și gata! Să ne uităm la țări care au trecut prin asta și știu bine cum să acționeze la apariția ursului în zone populate și care știu să-și educe cetățenii să nu hrănească urșii, ce să facă atunci când se întâlnesc cu el”, a adăugat primarul din Câmpulung.

„În paralel, să lămurim clar ce fac primarul, prefectul, orice autoritate din țara asta în timp scurt și fără să riște pușcăria pentru că și-au apărat un seamăn. Știți că vânătorul care a împușcat ursul de la Bușteni în timp ce animalul ataca tânăra a fost urcat în dubă și i s-a făcut dosar penal pentru braconaj? Este multă emoție pe acest subiect, dar emoția nu protejează nici oamenii, nici urșii. Avem soluții raționale, să discutăm despre ele, pe date și argumente, nu pe furiile pe care le adună fiecare dintre noi pe subiect”, a declarat Elena Lasconi.

„Rațional, ca președinte de partid parlamentar, ca primar, cred că primul pas pe care îl putem face este să dăm primarului posibilitatea de a da imediat dispoziție vânătorului să împuște sau nu ursul care a intrat în comunitate. Dacă nu facem ceva acum, o să mai moară mulți oameni și curând ne trezim cu ursul în Piața Victoriei. De aceea solicit celorlalte partide parlamentare să susțină propunerea USR de a-i da primarului dreptul de a interveni, fără să riște dosar penal, atunci când urșii intră în comunitate. Viața omului e sfântă!”, a subliniat Elena Lasconi, președintă a USR și primar al municipiului Câmpulung.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
21:55 - Din ce este făcută celebra ciocolată Dubai, care s-a viralizat pe TikTok. 200 de grame din acest desert costă 50 de lei
21:33 - Alina Achim („România Renaște”): PNL dă o lege pentru un singur om – Iohannis. Românii sunt sătui să vadă această încercare aproape disperată a președintelui de a-și asigura o funcție după ce-și termină mandatul (VIDEO)
21:26 - Stelian Bujduveanu (PNL), despre legea prin care Klaus Iohannis ar putea fi ales senator: Această practică nu este doar în România. Experiența oamenilor care au servit țara trebuie să fie pusă în favoarea cetățenilor și pentru cetățeni (VIDEO)
21:17 - Care este diferența dintre roșiile românești și cele turcești. Românii consumă cele mai multe roșii de import din Turcia
20:57 - Ionuț Stroe (PNL), despre sprijinul UE pentru sinistrați: Sunt două tipuri de sprijin pe care Comisia Europeană le poate acorda României (VIDEO)
20:53 - Taximetriștii din Timișoara sunt la un pas de revoltă. „Dispeceratele au creat un adevărat cartel”
20:31 - Ministrul Mediului: „Vârful de debit pe Dunăre va fi pe 28-29 septembrie. Va fi mai mult decât dublu a ce avem acum” / Cum s-au pregătit autoritățile (VIDEO)
20:27 - A fost activat planul roșu de intervenţii! Peste 70 de copii, intoxicați după ce au mâncat hrana primită de la școală. Asistenţii şi medicii au scos pe bandă rulantă elevii din ambulanţe
20:22 - Primul trec electric cumpărat de România în ultimii 40 de ani a fost distrus de pietre. Vehiculul a intrat în reparații înainte de a fi pus în circulație
19:59 - Locul ascuns din România care este înconjurat de peisaje frumoase și legende. Puțin români știu despre existența lui