Încasările din contribuțiile de asigurări de sănătate (CASS) au crescut cu 37% în primele cinci luni ale acestui an, față de aceeași perioadă a anului trecut. Această majorare se datorează măsurilor adoptate de Guvernul Ciolacu în ultimul an, printre care majorarea salariului minim sau reintroducerea plății CASS pentru unele categorii.
Cu bani mai mulți pentru domeniul sănătății, Executivul poate face investiții mai multe, dar și să susțină și majorarea salariilor din acest domeniu. Astfel, principalii beneficiari vor fi chiar românii care vor avea parte de un sistem de sănătate modern și cu angajații mai bine plătiți.
Astfel, potrivit unei analize realizate de economica.net, încasările din contribuţiile de asigurări de sănătate depăşesc 25,11 miliarde de lei în primele cinci luni ale anului 2024 şi sunt cu peste 37% mai mari decât cele realizate în aceeași perioadă a anului 2023.
Principala sursă de venit a Fondului Național Unic de Asigurări de Sănătate sunt contribuțiile la Sănătate plătite de salariați sau de alte categorii care sunt asigurate în baza declarației unice. Conform analizei economica.net, în primele 5 luni ale acestui an, contribuțiile au constituit 88% din bugetul Fondului de Sănătate. Ponderea acestor venituri în încasările totale a crescut cu peste 10% în perioada ianuarie – mai, faţă de perioada corespondentă a anului 2023.
Majorarea salariului minim crește bugetul de la sănătate
Una din principalele măsuri ale Guvernului Ciolacu care a dus la încasări mai mari la Fondul de Sănătate a fost creșterea salariului minim cu 10% de la 1 octombrie 2023. Astfel, este de așteptat ca bugetul Fondului de Sănătate să crească din nou după majorarea salariului minim de la 1 iulie, cu încă 400 de lei, având în vedere contribuția la CASS de 10% din salariu.
De asemenea, un alt motiv pentru care contribuțiile la Sănătate au adus mai mulți bani la bugetul de stat este faptul că Guvernul Ciolacu a decis ca de la finalul anului trecut și angajații din agricultură, industrie alimentară și construcții să plătească contribuții la sănătate.
Investițiile în Sănătate, prioritatea Guvernului Ciolacu
Bugetul pentru anul 2024 a fost construit în jurul investițiilor, fie că vorbim de infrastructură, educație sau sănătate. Cele mai importante investiții în domeniul sănătății vor fi făcute cu bani europeni, fie că vorbim de PNRR sau alte linii de finanțare. Doar în primul trimestru al acestui an, sumele alocate investițiilor au înregistrat o creștere semnificativă, ajungând la 22,50 miliarde lei, cu 1,7 ori mai mari față de aceeași perioadă a anului precedent.
În ultima ședință de Guvern, premierul Marcel Ciolacu a anunțat noi alocări bugetare pentru Sănătate.
”Aprobăm alte două miliarde de lei pentru Ministerul Sănătăţii, după cele trei miliarde de lei alocate suplimentar săptămâna trecută. Banii acoperă cheltuielile cu medicamentele şi materialele sanitare din unităţile de primiri urgenţe, funcţionarea serviciilor de ambulanţă şi derularea programelor naţionale de sănătate”, a anunţat Marcel Ciolacu, la începutul şedinţei de Guvern.
În plus trebuie reamintite investițiile începute de Guvernul condus de Marcel Ciolacu în cele trei spitale regionale, dar și în dotarea altor unități spitalicești.
PSD este partidul care introduce în România salariul minim european, are cei mai mulți primari și președinți de Consilii Județene campioni ai proiectelor cu bani de la Comisia Europeană și a reușit, în actuala guvernare, să ducă absorbția de fonduri europene la peste 97%.
Material susținut de PSD