UPDATE // În urma acuzațiilor făcute de Eduard Hellvig, președintele Consiliului Național de Conducere al AUR, Claudiu Târziu, a transmis un drept la replică în care respinge ideea că ar susține politici revizioniste, precizând totodată că apartenența României la NATO și la UE este în interes național. Dreptul la replică al lui Claudiu Târziu poate fi consultat la finalul articolului.
Eduard Hellvig, fostul director al Serviciului Român de Informații (SRI), s-a lansat într-un atac la adresa senatorului Claudiu Târziu, președintele Consiliului Naţional de Conducere al AUR, după ce acesta s-a pronunțat pentru normalizarea relațiilor cu Rusia, țară care a invadat Ucraina și comite crime de război acolo, și după ce a avut un discurs revizionist, în care a cerut unirea României cu teritorii aflate acum în Ucraina și cu Republica Moldova.
Hellvig a afirmat că discursul lui Târziu îi convine de minune lui Vladimir Putin și s-a întrebat retoric: „Când (Claudiu Târziu) vorbește de normalizarea relațiilor cu Rusia, la care perioadă „normală” se referă? Ca să știm cum să ne pregătim…”.
Fostul șef SRI a mai remarcat faptul că, la nici 24 de ore distanță, a avut un discurs similar și László Torocskai, politician de extremă dreapta de la Budapesta, care a susținut că dacă Ucraina pierde războiul cu Rusia, ei vor revendica Transcarpatia.
În opinia lui Hellvig, Târziu nu e un „idiot util” al Moscovei, așa cum pare la prima vedere, ci „se joacă cinic cu o temă fierbinte, despre care știe foarte bine că este o fantezie (…) pentru că din agitație își extrage știri, expunere și bazin electoral”.
„Zilele trecute, un domn a cuvântat despre nevoia de a avea bune relații de cooperare cu Rusia și despre cum ar trebui ca noi, România, să mergem să recuperăm teritorii de la Ucraina aflată în corzi.
Bineînțeles, discursul îi convine cel mai mult lui Vladimir Putin: Uite, lume, o grămadă de țări sunt nemulțumite, ca atare războiul nostru este justificat.
În politică, domnul cu vorbele avântate ar purta în general numele de “idiot util”. Adică cel care, fără să analizeze prea mult, lansează mesaje care convin de minune adversarului.
Problema este că dl Claudiu Târziu nu este idiot. Unii ar spune că nici util. Adică nu face aceste declarații din prea multă viteză. Nu îl putem bănui că l-a luat valul și că i-a ieșit porumbelul. Domnul Târziu se joacă cinic cu o temă fierbinte, despre care știe foarte bine că este o fantezie. Din agitarea făcliei naționaliste, pe el îl avantajează de minune agitația, nicidecum idea națională. Pentru că din agitație își extrage știri, expunere și bazin electoral.
Știe, la fel de cinic, că vorbele lui sunt o declarație politică și, ca atare, nu poate fi tras la răspundere pentru vreo coliziune cu poziția oficială a statului român.
Domnul Târziu bate fals într-o tobă de bâlci, iar cei fără ureche muzicală se adună de pe margine crezând că e concert.
Există însă o trompetă improbabilă care este totuși în armonie cu dl Târziu. László Torocskai, omologul său de la Budapesta, care, coincidență, la 24 de ore după, declară că Ungaria trebuie să recupereze teritorii de la Ucraina.
Cum nu cred în coincidențe, trei întrebări îmi stăruie în gând.
Când vorbește de normalizarea relațiilor cu Rusia, la care perioadă „normală” se referă? Ca să știm cum să ne pregătim…
Când și-a lansat lista pentru euro-parlamentare, de ce a ales Italia și nu ținuturile pe care le revendică? Doar n-o fi pentru voturi…
Când s-a regăsit în cuget, simțiri și punctaj cu politicianul maghiar, dl Târziu era în Cc sau în Bcc?”, a scris Eduard Hellvig, pe platforma X.
László Torocskai, liderul partidului ungar de extremă dreapta Mi Hazank (Patria noastră), a anunțat că va revendica Transcarpatia, regiune în vestul Ucrainei unde trăiesc 150.000 de maghiari, dacă Ucraina va fi înfrântă de Rusia.
„În ceea ce priveşte războiul din Ucraina, mesajul nostru este foarte simplu: încetarea imediată a focului, pacea şi o soluţionare prin discuţii. Dacă acest război se încheie cu pierderea statalităţii de către Ucraina, pentru că există şi această variantă, atunci, în calitate de unic partid ungar care a luat această poziţie, permiteţi-mi să semnalez că revendicăm Transcarpatia”, a declarat László Torocskai.
În paralel, Claudiu Târziu, lider în partidul extremist AUR, a avut un discurs revizionist la Iași: „Nu vom fi suverani cu adevărat decât după ce vom reîntregi statul român în granițele lui firești. Basarabia trebuie să vină acasă. Bucovina de nord nu poate fi uitată, sudul Basarabiei, ținutul Herța, Transcarpatia, tot ce a fost și este al națiunii române trebuie să se întoarcă în granițele statului. Acesta e idealul pe care nu avem voie să îl uităm. Moldova e ciuntită. Moldova lui Ștefan trebuie să fie acasă, în România”.
În replică la declarațiile făcute de fostul șef al SRI, Claudiu Târziu a transmis că nu susține politici revizioniste: “Ce am spus de fapt? Am declarat că idealul reîntregirii nu poate fi abandonat și că fără reunificarea românilor nu putem să pretindem că suntem cu adevărat suverani. Acest ideal trebuie urmărit pe mai departe. Așadar, ce face discursul meu să fie unul revizionist? Absolut nimic. Revizionismul înseamnă să revizuiești frontierele în scop strict politic, fără niciun fel de argument de ordin istoric, documentat, și că o faci doar ca să îți atribui teritorii suplimentare”.
Claudiu Târziu mai precizează că nu a menționat cuvântul „anexare” și a subliniat că apartenența României la Alianța NATO și la Uniunea Europeană este în interesul național: “Inducerea ideii că aș fi spus că am putea ieși din NATO pentru a ne reîntregi este o pură invenție”
În privința declarațiilor lui Eduard Hellvig, Claudiu Târziu spune că avem de-a face “cu reambalarea manipulatorie a unei făcături de presă, care amestecă lucrurile și evenimentele și le dă o interpretare nu doar lipsită de orice bază factuală, dar și vădit tendențioasă, pentru a compromite mișcarea noastră”.
Claudiu Târziu susține că declarația la care s-a referit Eduard Hellvig este făcută acum doi ani și se intitulează „Nu îmi plac dictatorii”.
“Aceasta pornește de la argumentele pentru care eu critic politica dictatorială și sângeroasă a lui Vladimir Putin și dezavuez politica imperialist a Rusiei, pe care aceasta nu a abandonat-o niciodată. În cadrul acelei declarații eu trec îăn revistă datoriile istorice pe care le are de plătit Rusia către România. Și spun că nu se pune problema normalizării relațiilor dintre cele două țări pînă nu sunt închise aceste dosare problematice”.