Măsurile economice propuse de candidatul independent la prezidențiale Călin Georgescu nu sunt văzute cu ochi buni de specialiști, care consideră că acestea n-au nicio legătură cu economia modernă și nici nu pot fi puse în practică.
Planul economic al lui Georgescu e intitulat „Hrană, apă, energie” și propune „o ideologie suveranist-distributistă”, bazată pe „spiritualitate”.
Pe site-ul său, ideologia este prezentată ca fiind un model economic al libertății, binelui comun și frățietății, bazat pe producția locală și democrația participativă.
Printre măsurile propuse de Călin Georgescu se numără:
-Cotă unică de 10%.
-Stimularea agonisirii averii.
-Impozitarea companiilor mari cu 2% pe cifra de afaceri.
-Redirecționarea fondurilor europene către micii proprietari.
-Încurajarea asocierii libere a proprietarilor agricoli în cooperative.
„Călin Georgescu folosește termeni care nu sunt standard pentru o economie. Creează confuzie în mod voit. Nu ne explică ce înseamnă toate acestea și cum pot fi implementate, având în vedere costurile pe care le implică”, a declarat Christian Năsulea, economist, pentru Știrile Pro TV.
Totodată, Christian Năsulea a respins teza lui Georgescu potrivit căruia „economia este distrusă, noi nu mai producem nimic, nici măcar scobitori”: „Este revoltător să auzi o asemenea aberație. Avem o creștere de 75% a producției industriale în ultimii 30 de ani. Există firme care produc chiar și scobitori”.
La rândul său, Radu Burnete, director executiv Concordia, a susținut că angajamentele lui Georgescu n-au nicio legătură cu o ecomomie modernă: „Întregul program vorbește despre micul proprietar și meșteșugar, dar aceste idei nu mai au legătură cu o economie modernă. Nu-mi imaginez ce fel de stat ar putea implementa acest program fără măsuri drastice, precum naționalizările. Separarea României de piața europeană ar fi un dezastru pentru companiile locale”.