Economist: Mă tem că în 2025 vom vedea creșteri de taxe / Politicienii aruncă povara deficitului în sarcina copiilor noștri. E un comportament iresponsabil

Economist: Mă tem că în 2025 vom vedea creșteri de taxe / Politicienii aruncă povara deficitului în sarcina copiilor noștri. E un comportament iresponsabil
Sursa foto: Pixabay

Christian Năsulea, profesor de economie mondială, a declarat că atitudinea guvernanților noștri este iresponsabilă, pentru că ei aruncă problemele ce trebuie rezolvate acum în sarcina copiilor și nepoților noștri.

În opinia sa, guvernanții vor crește taxele la anul pentru a putea acoperi cheltuielile tot mai mari ale statului. Deocamdată, însă, politicienii nu pomenesc nimic despre acest lucru deoarece urmează alegerile și asta ar fi în defavoarea lor, a mai spus profesorul.

Năsulea: Generațiile viitoare vor trebui să rezolve problemele pe care n-am vrut noi să le rezolvăm acum

„Este un comportament care are un nivel de iresponsabilitate, pentru că, așa cum spuneam anterior, nu vom avea probleme foarte mari repede. Ceea ce facem în momentul acesta este făcut și de alte state dezvoltate din lume, care au aruncat problemele pe care trebuie să le rezolve la momentul respectiv în sarcina copiilor și nepoților lor. Asta facem și noi acum.

Încercăm să folosim un model de dezvoltare care este nesustenabil pe termen foarte lung sau care este foarte riscant pe termen foarte lung, cel puțin ducând datoria publică la un nivel extraordinar mai mare, în așa fel încât să ținem lucrurile sub control. Avem o viață ușoară, indiferent de cât de mult greu va provoca acest lucru pentru generațiile viitoare. Dacă vreți să numim asta iresponsabilitate, mi se pare că există motive serioase să o facem”, a declarat Christian Năsulea, pentru Digi24.

Năsulea: Vom vedea niște creșteri de taxe

Profesorul a exprimat apoi serioase rezerve că guvernanții vor mai putea continua mult timp cu această „politică de iresponsabilitate bugetară”.

„Mi-e teamă că vom vedea niște creșteri de taxe, vom vedea niște modificări, modul de funcționare al sistemului economic, care vor fi necesare în așa fel încât să poată să fie finalizate proiectele acestea de investiții care sunt în curs, pentru că o autostradă a Moldovei care este în construcție nu înseamnă că am plătit bani pentru ea 2024 și gata, am terminat cu această cheltuiala. Înseamnă tocmai că vor exista motive, scuze foarte bune, pentru câțiva ani de acum înainte în așa fel încât să ne așteptăm pentru câțiva la deficit și la o creștere a cheltuielilor publice”, a mai susținut Christian Năsulea, pentru Digi24.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`