Economia românească mai pierde un miliard de euro odată cu noile rezultate de la examenul de bacalaureat. Pe termen lung, efectele vor fi dezastruoase, anunţă Ziarul Financiar. În acest an, peste 78 de mii de elevi nu au reuşit să promoveze examenul de bacalaureat, înainte de contestaţii.
În ultimii trei ani aproximativ 300.000 de absolvenţi de liceu nu au promovat examentul de bacalaureat. Iar economia ţării pierde anual aproximativ un miliard de euro, bani ce reprezintă costuri asociate elevilor respinşi la acest examen.
Calculele făcute de Ziarul Financiar arată exact ce anume intră în această risipă de 1 miliard de euro. Este vorba de costurile aferente salariilor profesorilor, materialelor didactice puse la dispoziţie elevilor pe parcursul liceului, şomajul, dar şi de taxele care nu mai sunt percepute de universităţi, precum şi de taxele aferente unor salarii.
„Acest miliard de euro, cantitativ, este doar vârful aisbergului. Costurile invizibile sunt mult mai mari şi au efecte dezastruoase pe termen lung. Sunt două domenii care pot susţine o economie şi o naţiune: educaţia şi sănătatea, iar la ambele domenii România este cenuşăreasă”, a declarat Adrian Lupulescu, director de resurse umane.
Acesta precizat că că situaţia este cu atât mai gravă cu cât lipseşte alternativa celor care nu promovează acest examen.
„Semnificativ este că unul din doi elevi de liceu nu promovează Bacalaureatul, ceea ce este cumplit. Închipuiţi-vă că unul din două avioane s-ar prăbuşi sau una din două maşini s-ar strica pe autostradă”, a fost comparaţia fostului ministru al Educaţiei, Mircea Miclea.
Dintr-un total de aproximativ 175.000 de absolvenţi de liceu, peste 78.000 nu au reuşit să promoveze examenul de bacalaureat în sesiunea de vară, potrivit rezultatelor de dinaintea contestaţiiilor.