Ecologiștii români ies în stradă pentru proiectul care ar fi interzis tăierile de păduri timp de 20 de ani. Marius Necula (PER): A fost căsăpit în Parlament. Există o conivență între autorități și cei care distrug fondul forestier

Publicat: 03 07. 2020, 17:24

Marius Necula, prim-vicepreședintele Partidului Ecologist Român (PER), a anunțat că ecologiștii români vor ieși în stradă, săptămâna viitoare, pentru că deși au încercat să promoveze o lege care să interzică tăierea materialelor lemnoase din pădurile României pentru următorii 20 de ani – ar fi acceptat și 10 – proiectul a fost „căsăpit” în Parlamentul României.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Întrebat de Tudor Barbu la „Se întâmplă acum”, pe B1 TV, de ce crede că partidele ecologiste nu au avut succes în România până acum, Marius Necula a explicat că totul ține de educație: „Este foarte simplu. În primul rând, partea aceasta de ecologie trebuie să fie odată cu educația. În momentul în care nu am suficient de multă educație și pe mine mă pasionează ce mănânc mâine, și mă îngrijorează ce mănânc mâine, deci viața de mâine, eu nu o să pot să mă gândesc la natură. Este evident că, la nivelul Europei, a început să crească importanța curentului ecologist. Iată, ce s-a întâmplat în Germania. Iată, ce s-a întâmplat zilele acestea în Franța, unde ecologiștii au sărit de 20%. În Germania au reușit să îi depășească pe socialiști la ultimele alegeri, ceea ce demonstrează că lumea începe să înțeleagă că schimbările climatice, natura trebuie să devină o prioritate. (…) Noi, ecologiștii români, Partidul Ecologist Român, săptămâna viitoare, vom ieși în stradă, pentru că am încercat promovarea unei legi, care a fost căsăpită în Parlamentul României. În această lege, principala noastră solicitare a fost ca timp, noi am spus 20, dar am fi acceptat și 10 ani, să nu se mai taie niciun fel de material lemnos din pădurile României”.

Prim-vicepreședintele PER a comentat și ultimatumul primit de România din partea Comisiei Europene cu privire la tăierile ilegale de păduri din țară. Întrebat ce este de făcut în privința acestui infringement european, dar și de ce nu reacționează nimeni de pe scena politică la situația fondului forestier, Marius Necula a răspuns: „În primul rând, schimbarea legii, pentru că metoda de infrigement are anumiți pași, pași pe care România – primii doi pași – i-a făcut greșit. Răspunsurile pe care România le-a dat la solicitarea Comisiei Europene nu au mulțumit Comisia Europeană. De aceea ne aflăm în următoarele două luni, când autoritățile locale trebuie să dea un răspuns pertinent despre ce fac cu stoparea tăierilor ilegale, astfel încât să nu ajungem la Curtea de Justiție. Din nefericire, Curtea de Justiție poate da o hotărâre imediată, ceea ce înseamnă bani plătiți din Buget, sau poate amâna pe o perioadă de doi ani de zile, până se reexaminează poziția statului respectiv, dar asta nu ne încălzește foarte mult, pentru că este evident că există o conivență între autorități și cei care distrug efectiv pădurea României – și nu numai pădurea României, ci tot mediul din România este agresat”.