Eclipsă de Lună. Pe ce zone de pe glob va fi vizibil fenomenul astronomic din seara aceasta

Eclipsă de Lună. Pe ce zone de pe glob va fi vizibil fenomenul astronomic din seara aceasta

Oeclipsă de Lunăprin penumbră va avea loc la30 noiembrie 2020. Este cea de a patra eclipsă de Lună de anul acesta. Fenomenul astronomic va putea fi văzut din mare parte a Europei, mare parte a Asiei, Australia, America de Nord, America de Sud, Oceanul Pacific.

Eclipsă de Lună în data de 30 noiembrie 2020. De unde va putea fi văzută

Fenomenul va fi complet vizibil dinAmerica de Nord, dar se va putea vedea și din mare parte a Europei, Asiei sau Asutralia.

Eclipsa de luna pe 30 noiembrie 2020

Foto: Wikipedia / Imaginea Pământului văzut de pe Lună, în momentul fazei maxime a eclipsei.

Eclipsa de Lună din 30 noiembrie 2020 face parte dinciclul Saros116. Sarosul este o perioadă de 6.585,32 de zile, adică 18 ani, 10 sau 11 zile şi 8 ore.

o eclipsă nu se poate produce decât atunci când cele trei corpuri cereşti (Soare, Lună, Pământ) sunt aproape aliniate. Această condiţie nu este realizată decât atunci când fazele deLună plinăsauLună nouăse produc aproape deecliptică, adică în apropierea unuia dintre cele douănoduriale orbitei lunare. Perioada dintre două treceri succesive la acelaşi nod este dat de luna draconică, 27,21 de zile. Combinaţia acestor două perioade produce condiţii propice unei eclipse la fiecare 5 sau 6 luni. Totuşi, pentru ca două eclipse să aibă aceeaşi aparenţă şi durată, distanţele dintre Pământ şi Lună, şi dintre Pământ şi Soare trebuie să fie aceleaşi în cele două cazuri. Perioada necesară Lunii pentru a orbita Pământul o dată şi pentru a reveni la aceeaşi distanţă este dată de luna anomalistică, 27,55 de zile.

După un Saros Luna a terminat aproximativ un număr întreg de luni sinodice (223), draconice (242) şi anomalistice (239), iar geometria Pământ-Soare-Lună este aproape identică: Luna prezintă aceeaşifază, se situează în acelaşi nod şi la aceeaşi distanţă de Pământ. În afară de aceasta, cum Sarosul este aproximativ de 18 ani, Pământul este aproape la aceeaşi distanţă de Soare şi este înclinat în aproape aceeaşi orientare.Dacă data unei eclipse este cunoscută, atunci o eclipsă aproape identică se va produce un Saros mai târziu.

Un Saros nu este un număr întreg de zile, ci cuprinde un interval rezidual de 8 ore (⅓ de zi). Din cauza rotaţiei Pământului, acest interval conduce la un decalaj de circa 120° spre vest între două eclipse distante de un Saros. Totuşi, după trei Sarosuri, o eclipsă se produce la aceeaşi oră locală. Această perioadă de trei Sarosuri (19.756 de zile, adică 54 de ani şi o lună) este denumităexeligmos, potrivit Wikipedia.

Între două eclipse despărţite de un Saros, se produc vreo patruzeci de alte eclipse, dar cu o geometrie diferită.

Amintim că anul acesta au fost patru eclipse de Lună. Din România s-au putut vedea bine trei dintre ele: Eclipsa de Lună prin penumbră din 10/11ianuarie, cea din 5/6 iunie și fenomenul astronomic similar din 5/6 iulie 2020.

Cea mai veche eclipsă de Lună consemnată a avut loc în anul 3450 î.Hr.

De când s-a format Luna, în urmă cu aproximativ 4,5 miliarde de ani, ea se îndepărtează de planeta noastră – circa 4 centimetri în fiecare an. În perioada de rotaţie a satelitului în jurul Pământului, care durează aproximativ 29 de zile şi jumătate, se disting patru faze: Lună Nouă, Primul Pătrar, Lună Plină, Ultimul Pătrar.

Eclipsa de Lună se produce atunci când Luna, în mișcarea ei în jurul Pământului, intră în umbra acestuia. Fenomenul are loc de cel puțin două ori pe an, când razele solare sunt împiedicate de către Pământ să ajungă la Lună.

Dacă Luna trece doar prin partea externăa umbrei, prin penumbră, fenomenul se numeșteeclipsăde Lunăprin penumbră. Aceasta nu produce modificări semnificativeasupra astrului, decinu se întunecă.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
21:59 - Vântul și ninsorile au pus stăpânire pe vestul și centrul țării. Se văd deja primele pagube produse de vremea rea
21:59 - Rareș Bogdan, după ce a votat în Paris: Mă aştept la o prezenţă undeva la 8 – 9 milioane duminică şi din diaspora să sărim de 500.000 (VIDEO)
21:30 - Mircea Geoană: „Ciolacu riscă să cadă în propria sa capcană. El a mizat pe faptul că, băgându-l pe Simion în față, are turul 2 garantat” / „Dacă se întâmplă acest scenariu, e foarte posibil ca Simion să-l bată pe Ciolacu” (VIDEO)
21:29 - Rareș Bogdan a votat deja, la Paris: „Dacă vom alege calea extremismului, o nouă cortină de fier se va abate asupra României”/ Despre Schengen: „Pentru mine nu e important cine-și bagă capul în poză, ci că în sfârșit românilor li se face dreptate” (VIDEO)
21:18 - Două femei au pierdut mii de euro, după ce s-au îndrăgostit de un bărbat de pe Facebook. Ce le promitea victimelor
20:47 - Dan Barna: Suntem în fața unui vot prin care definim viitorul. Singurul candidat care poate să lupte cu ceea ce înseamnă PSD, PNL, AUR, toată această structură care a încolăcit ca un șarpe România, este Elena Lasconi (VIDEO)
20:45 - Un bătrân din Slatina a fost bătut de tânărul pe care îl avea în gazdă. Bărbatul are șanse minime de supraviețuire
20:43 - Dan Barna: Românii au de ales între vechiul sistem PSD – PNL și Elena Lasconi, omul fără legătură cu sistemul / Ciucă și Ciolacu sunt motivele pentru care oamenii au sărăcit / Simion a fost marioneta PSD ani de zile în Parlament (VIDEO)
20:18 - Nicușor Dan a spus cine poate vota la referendum: “Cei care au buletin de București sau viză de flotant, indiferent de când s-a luat viza”. Tot ce trebuie să știe cei care vor alege să voteze la cele 3 întrebări (VIDEO)
20:04 - Dani Oțil, surprinză romantică pentru Gabriela Prisăcariu, cu ocazia aniversării ei. Gestul prezentatorului i-a uimit pe fani