Ecaterina Andronescu, despre scenariul înghețării anului școlar: „E o măsură absolut îngrozitoare la care nu vreau să mă gândesc” (VIDEO)
Ecaterina Andronescu, senator PSD și fost ministru al Educației, a declarat că nici nu vrea să se gândească la posibilitatea ca anul școlar să fie înghețat, în contextul epidemiei de coronavirus, dat fiind că orele oricum se țin online. „Cine își asumă răspunderea să anuleze un an din viața elevilor și studenților?”, s-a întrebat aceasta.Andronescu a mai afirmat că și economia va fi lovită din plin, căci asta ar însemna ca școlile să nu mai livreze un an resursa umană. De asemenea, ar fi nevoie de sume de bani în plus pentru reluarea orelor, în condițiile în care, totuși, anul școlar s-a desfășurat normal până la mijlocul lunii martie.
Ecaterina Andronescu nici nu vrea să audă de înghețarea anului școlar
„N-aș vrea să ajungem niciodată acolo. Noi, în sistemul de învățământ, avem vreo 3 milioane de elevi și circa 400.000 de studenți și 250.000 de cadre didactice. Acum, chiar dacă nu s-a văzut că s-a întâmplat online, lucrurile nu au stat pe loc. Educația face parte din viață, nu poți opri creșterea unui copil și nu poți opri ce trebuie să-i dai prin sistemul de învățământ, ca el să evolueze cu pierderile minimale. Asta e problema noastră, să minimizăm pierderile. Ce ar însemna dacă ar îngheța anul școlar? Cine își asumă răspunderea să anuleze un an din viața elevilor și studenților? E o măsură absolut îngrozitoare la care nu vreau să mă gândesc!
Apoi, dacă s-ar ajunge aici, cheltuielile cu reluarea anului ar fi incomparabil mai mari, pentru că 65-70% din an, până la 15 martie, se derulase. Ce ar însemna, pentru economia țării, ca un an școlile să nu livreze resursa umană?”, a declarat Ecaterina Andronescu, pentru B1 TV.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
Întrebată de moderatorul Tudor Barbu în legătură cu introducerea șomajului tehnic și la regiile și companiile de stat, senatoarea PSD a răspuns: „Eu nu cred că poți să iei o decizie din pix, fără o analiză și fără un dialog foarte susținut, pentru că, după ce vom ieși din casă și trebuie să găsim soluții și pentru această ”ieșire din casă”, țara asta trebuie să meargă înainte, lumea trebuie să mănânce, lumea asta trebuie să producă. Deci trebuie să ne gândim serios la ce lucruri facem, să producem pagubele minime și în economie. Nu văd un dialog care în această perioadă ar fi trebuit să fie extrem de deschis și cu extrem de multă lume. A celor decidenți, mă refer, care se află la guvernare și iau decizii de o importanță atât de mare. Ele nu pot fi luate fără o analiză extrem de aplicată”.
Școlile și universitățile rămân închise pe perioada stării de urgență generată de criza COVID-19
La mijlocul lunii trecute, președintele Klaus Iohannis a decretat stare de urgență în România din cauza epidemiei de coronavirus. Luni, acesta a anunțat că starea va fi prelungită încă o lună, printr-un decret pe care îl va semna la începutul săptămânii viitoare.
Marți, ministrul Educației, Monica Anisie, a anunțat că anul școlar nu va fi înghețat, iar orele se vor desfășura ca până acum, online. Evaluarea Națională și Examentul de Bacalaureat vor avea loc, cel mai probabil, în iulie, iar programa nu va include materia de pe semestrul II. De asemenea, la teze vor fi verificate doar cunoștințele dobândite până la data de 11 martie. BAC-ul pentru olimpici, simulările la Evaluarea Națională, concursurile școlare, olimpiadele și evaluările pentru clasele a II – a, a IV – a și a VI – a au fost anulate.
Epidemia de coronavirus trimite și bugetarii în șomaj tehnic
Miercuri, premierul Ludovic Orban a declarat, pentru B1 TV, că Guvernul lucrează la o reglementare, astfel încât bugetarii să muncească fiecare câte 15 zile, iar apoi să stea acasă tot atâtea zile, în care vor fi remunerați cu 75% din salariul brut de încadrare.
Ulterior, ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a dat detalii despre acest act normativ pe care l-a pregătit și a precizat că i se pare un act just, căci activitatea s-a redus, deși și salariul trebuie diminuat.
Cadrele didactice nu vor fi afectate de şomajul tehnic, a ținut apoi să precizeze Orban.