Comisia de Administrație a decis, marți, ca toate amendamentele care permiteau construcții pe spațiile verzi să nu se regăsească în noul Cod al Urbanismului. La dezbaterea organizată în Camera Deputaților au venit și reprezentanți ai primarilor, reprezentanți ai dezvoltatorilor imobiliari, câteva ONG-uri, primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, și primarul USR al Sectorului 2, Radu Mihaiu.
La fel ca-n dezbaterile din primăvară pe acest subiect, USR a acuzat PSD și PNL că fac jocurile ”rechinilor imobiliari” pentru ca aceștia să distrugă spațiul verde din orașe, așa puțin cât mai e, și să ridice construcții pe unde vor.
Noul Cod al Urbanismului trebuie adoptat până la sfârșitul anului, fiind jalon în PNRR. Potrivit surselor Libertatea, un vot final asupra legii e așteptat luna viitoare.
„Domnilor deputați, nu lăsați dezvoltatorii imobiliari să fure cu legea în mână! Este o nenorocire la spațiile verzi, se fură cu legea în mână”, a atras atenția Radu Mihaiu, primarul USR al Sectorului 2.
La rândul său, Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, a susținut că, începând din 2008, rata de nelegalitate a autorizațiilor de construcție emise în București e de 50%. El le-a spus apoi dezvoltatorilor imobiliari că „nu sunt victime” și că încearcă să forțeze anumite construcții: „Știm din 2021 că PUZ-urile de sector (n.r. – planul urbanistic zonal) sunt nelegale și în baza acestor PUZ-uri s-au emis autorizări de construcții de 2 – 3 miliarde de euro”. Dan s-a plâns apoi că Inspectoratul de Stat în Construcții și prefectul Capitalei nu și-au făcut treaba.
„Supraetajarea în afara documentației de urbanism e un șmen făcut de unii. Nu avem de ce să supraetajăm clădiri cu 20% fără respectarea documentației de urbanism”, a mai afirmat Mihaiu, potrivit Libertatea. Cuvândul ”șmen” a fost folosit și de deputatul Ionuț Moșteanu, purtătorul de cuvânt al USR.
Marius Budăi (PSD), fost ministru al Muncii, acum președintele acestei Comisii, i-a cerut deputatului USR să explice cuvântul șmen. „Sunt cinci definiții pe dexonline. Afacere necinstită, dubioasă”, a citit de pe telefon Moșteanu.
Avocatul Adrian Ioniță a vorbit în numele BREC, asociația principalilor dezvoltatori imobiliari. Ioniță este director de litigii în cadrul grupului One United Properties, companie al cărei proiect imobiliar din curtea sediului central al PNL a fost suspendat după ce a fost contestat în instanță.
„Nu trebuie blamați dezvoltatorii imobiliari, să stăm aici cu capul în jos, de parcă am fi ciuma societății… Uitați-vă că PIB-ul Bucureștiului a scăzut în ultimii trei ani, în actuala administrație, s-a dus în urmă cu zece ani… Creați un cadru juridic pe care pot să-l respect și să pot să fiu român în țara mea, să dezvolt în țara mea”, a spus Ioniță, potrivit Libertatea.
El a acuzat apoi USR că a atacat în instanță PUZ-urile din mai multe sectoare, declarate ulterior ilegale: „Primarul general pleacă de la premisa că tot ce s-a întâmplat înaintea domniei sale e nelegal. De ce ar fi trebuit oamenii să știe că PUZ-urile de sector nu erau legale? Nu sunt acte cu caracter administrativ cum ne-a spus Înalta Curte?”.
Replica a venit apoi de la Ionuț Moșteanu, care a explicat de ce USR a atacat PUZ-urile de sector: „Bucureștiul e făcut praf, un haos urbanistic perpetuat de 30 de ani. Colegii noștri, Radu Mihaiu, Nicușor Dan, vor să schimbe niște lucruri pentru a avea un oraș mai frumos”.