După ce le-au interzis accesul în porturile lor, Italia și Franța au găsit „soluția solidarității europene”: trimit și în România o parte din migranții refuzați de Occident de pe nava Ocean Viking

Publicat: 11 11. 2022, 15:12
Actualizat: 11 11. 2022, 15:15

Pe lângă refugiații ucraineni, România este nevoită să își asume în tăcerea condiționată de primirea în Schengen și emigranții pe care Occidentul nu îi mai poate primi și integra.

Ministrul francez de interne Gerald Darmanin a declarat, joi seară, că nouă ţări europene, printre care și România, „s-au angajat” să primească două treimi din cei 234 migranţi preluaţi de nava umanitară Ocean Viking care urmează să acosteze vineri la Toulon, în sud-estul Franţei, informează AFP.

Astfel, Germania va primi „peste 80 de persoane” iar Croaţia, România, Bulgaria, Lituania, Malta, Portugalia, Luxemburg şi Irlanda vor primi migranţi în numele „solidarităţii europene”, a anunțat oficialul.

Refugiaţii primiţi sunt cei „eligibili pentru azil”, a adăugat ministrul francez, repetând că „cei care nu pot obţine azil se vor întoarce direct în ţările lor de origine”.

Pasagerii de pe Ocean Viking provin din Bangladesh, Eritreea, Siria, Egipt, Pakistan, Mali, Sudan sau Guineea.

Occidentul nu mai face față valurilor de migranți și pasează responsabilitatea acestora

Italia nu mai face față valului copleșitor de migranți și a refuzat să mai permită accesul acestora de pe mare; Gerald Darmanin a afirmat că „deja 500 de poliţişti francezi se află la graniţa cu Italia pentru a putea controla mai bine frontiera noastră”.

Ministrul de Interne al Italiei, Matteo Piantedosi, a denunţat joi ca fiind „complet de neînţeles” decizia Parisului de a se răzbuna pe Roma, care a refuzat acostarea unei nave cu migranţi, obligând Franţa să o primească, relatează AFP.
„Reacţia Franţei la solicitarea de a primi 234 de migranţi, când Italia a primit 90.000 numai în acest an, este complet de neînţeles”, a reacţionat ministrul într-un comunicat.
Nava Ocean Viking cu 230 de migranţi la bord va fi primită vineri de Franţa în portul Toulon, în sudul ţării, şi o treime dintre pasageri vor fi relocaţi aici, a anunţat Parisul, care a criticat la rândul său „opţiunea de neînţeles” a Italiei de a nu accepta nava umanitară.

Conflict deschis între Italia și Franța pe tema acceptării de noi valuri de migranți

Franţa a decis să suspende cu „efect imediat” primirea planificată pentru această vară a 3.500 de refugiaţi aflaţi în prezent în Italia.
„Ce nu înţelegem este motivul pentru care Italia trebuie să accepte de bunăvoie ceea ce ceilalţi nu sunt dispuşi să accepte”, a transmis, la rândul său, Piantedosi în comunicatul său.
„În acest an, aproape 90.000 de persoane au debarcat în Italia. Treisprezece ţări europene s-au angajat să preia în total 8.000 de persoane, mai puţin de o zecime. Până în prezent, un total de 117 persoane au fost luate în grijă (0,13% dintre sosiri), dintre care 38 de Franţa (0,04%)”, a precizat ministrul italian.

Acesta a denunţat dorinţa „de a impune principiul că Italia este singurul loc de sosire european posibil pentru imigranţii ilegali” în condițiile în care peninsula „a înfruntat până acum singură această problemă”.
Ţările de intrare nu pot duce singure responsabilitatea exclusivă a gestionării afluxurilor” de migranţi, a conchis oficialul italian, conform AFP.