După 10 ani cu Traian Băsescu la putere, azi ne găsim în situaţia unui stat anesteziat şi a unei vieţi politice cam liniare: Klaus Iohannis, sub așteptările românilor, Ponta, fără legitimitate, izolat și nervos
După 10 ani cu Traian Băsescu la putere și o opoziție mereu în alertă, astăzi avem parte de politică lineară. Jurnalistul Liviu Iolu este de părere că “pactele și coabitarea par să conducă ţara mai degrabă decât personajele cu autoritate şi viziune ”.
Viziunea președintelui Iohannis – “o altfel de politică” – pare să se fi așternut pente țară.
“Este doar un adevăr parţial”, scrie Iolu într-un editorial pentru Adevărul.
“Doar că sunt din ce în ce mai multe voci care îi reproşează lui Klaus Iohannis acest stil lipsit de autoritate şi prea puţin eficient în a rezolva probleme de structură ale statului care nu suportă amânare. Mai este puţin până la bilanţul de un an de la preluarea mandatului şi atunci probabil că vom avea din partea aparatului prezidenţial şi câteva contraargumente la acest tip de critici”, mai spune jurnalistul.
Vrând, nevrând, până acum Iohannis a condus România într-o coabitare cu premierul Ponta.
“Pe acest premier Klaus Iohannis nu îl doreşte dar nici nu a reuşit să îl schimbe din funcţie nici cu ”Guvernul meu” nici cu alt guvern PSD. Ce a reuşit preşedintele au fost câteva consultări şi chiar nişte pacte pe probleme precum Codul Fiscal şi bugetul Apărării. Chestiuni importante, dar destul de puţin în comparaţie cu aşteptările celor care l-au votat în noiembrie 2014”, notează Iolu.
Pe de altă parte, Ponta , din ce în ce mai izolat, se află și el la conducerea țării.
“Fără legitimitate – în afara României, în ţară şi chiar în propriul partid – izolat şi nervos, cu probleme penale şi trimis în judecată, Ponta este cu un picior afară din politică şi de la putere. Conducerea Guvernului, pe care o exercită încă, este doar o agonie şi un ultim fir de aţă de care se mai ţine cu dinţii ca să nu se prăbuşească definitiv”, adaugă acesta.
Când are probleme, Ponta apelează la vicepremierul Gabriel Oprea pentru preluarea interimatului la Guvern.
“Gabriel Oprea este un alt stâlp al puterii prin poziţia de secund al premierului dar mai ales prin deţinerea unui grup de parlamentari care pot schimba oricând şeful Guvernului. Dar pe vicepremier trecutul începe să-l ajungă din urmă iar asta, se vede, îl timorează în ultima vreme şi nu mai ambalează motoarele autorităţii cât timp este ocupat să îşi apere poziţia atacată. Şi când îşi exercită puterea o face mai degrabă funcţionăreşte, limitat şi fără viziune pe termen lung”, mai scrie jurnalistul.
Tăriceanu se află și el în prima linie pe scana politicii autohtone din funcția de șef al Senatului. Imediat după el este Valeriu Zgonea, șef la Camera Deputaților.
Nu sunt de ignorat nici Liviu Dragnea, interimarul de la PSD, și opoziția liberală formată din Vasile Blaga și Alina Gorghiu.