Cătălin Drulă, președintele USR, a acuzat PSD și PNL că au pus noi poveri pe români, prin eliminarea unor facilități fiscale și creșterea unor taxe, pentru a acoperi un deficit bugetar creat chiar de guvernanți, prin incompetența și lăcomia lor. Drulă s-a arătat deranjat mai ales de faptul că guvernanții înșiși nu doresc să suporte parte din povară, iar mult promisele reduceri de cheltuieli ale statului asta au rămas – niște promisiuni.
Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Actualitatea”, moderată de Tudor Mușat pe B1 TV.
Mă aștept „la o viață mai proastă pentru foarte mulți oameni, la firme care se chinuie să reușească să ajungă la finele lunii și să plătească salarile și dările la stat, la o economie sufocată, care era deja în curs de frânare, dar căreia i se mai dă o lovitură puternică acum, la o pierdere a încrederii în România, că a introduce creșteri de taxe, schimbări de fiscalitate, derogări peste noapte de la Constituție și de la cadrul legal… e un mod de a guverna care reduce încrederea finanțatorilor și a investitorilor în economia românească”, a declarat Cătălin Drulă.
El a ironizat apoi guvernarea PSD – PNL, care de doi ani tot se laudă că taie cheltuielile inutile ale statului, dar numai asta n-a făcut. Ba dimpotrivă: „Un pic începe să fiarbă sângele la expresia asta cu ”tăiatul cheltuielilor”, așa că o să folosesc o licență mai puțin academică – au tăiat cheltuielile astea de doi ani de ”dracii le-au luat” e expresia populară. Adică ele tot cresc. De fapt asta e și problema, de asta nu se închide bugetul, că sunt prea multe cheltuieli pe venituri insuficiente”.
Acesta a mintit apoi de cheltuielile cu pensiile speciale, care urcă la 13 miliarde de lei anual, și de numeroșii secretari de stat, 200 la număr. Guvernanții au promis că vor reduce numărul de secretari de stat, dar totul a rămas la stadiul de vorbe.
„În schimb, taxele crescute sunt o realitate. Intră în vigoare impozutarea IT-iștilor, scoaterea lor din Pilonul II (…) De la 1 noiembrie sunt scoși de la pensia privată cu acumulare (…) Pentru această categorie dă o bătaie de cap în plus, trebuie să ceară explicit acest lucru. (…) I-au scos pe cei din IT într-un mod chiar pervers că oamenii acum trebuie să aleagă între a avea neatinși banii din mână sau a avea o pensie”, a continuat Cătălin Drulă.
El a amintit apoi că facilitățile fiscale în cazul angajaților din agricultură și industrie alimentară, scoase acum, au fost introduse tot de Guvernul PSD – PNL chiar anul trecut. Totodată, liderul USR a respins acuzația ministrului de Finanțe, Marcel Boloș, că PNRR-ul i-a obligat la scoaterea acestor facilități.