Cătălin Drulă, președintele USR, a atras atenția că democrația în România este în declin și a dat mai multe exemple de situații în care instituții de forță ale statului au fost folosite de politicieni din coaliția PSD-PNL pentru a intimida protestatarii și pentru a descuraja Opoziția parlamentară. Intimidările au presupus inclusiv amenințări cu dosare penale și chiar deschiderea unor astfel de dosare.
„Libertatea de exprimare, libertatea de a nu fi de acord cu acest guvern PSD – PNL e sfântă. Or, ceea ce încearcă prin intimidare – sunt 24 de dosare penale făcute unor oameni care spuneau ”Haideţi să mergem acolo cu protestul nostru” – asta numai Erdogan făcea la Istanbul când îi urmărea pe cei din Piaţa Taksim, sau regimul din Belarus, unde un avion a fost obligat să aterizeze, iar un activist a fost arestat. Ne îndreptăm spre o zonă de reducere a democraţiei”, a declarat Cătălin Drulă, pentru Digi24.
De asemenea, Drulă a cerut demisia lui Cătălin Predoiu (PNL) din funcția de ministru de Interne, după ce activista anticorupție Angi Şerban a fost ridicată de polițiști în urma unei postări pe Facebook. El a cerut „o anchetă independentă, care să determine cum a ajuns Poliţia” să ridice un activist civic şi să îl „umilească” prin percheziţionarea până la piele pentru un mesaj pe internet.
Liderul USR a admis că poate Angi Șerban a avut „un limbaj poate mai apăsat”, dar a susținut că așa și trebuie să vorbească presa și societatea civilă, pentru a atrage atenția asupra problemelor din politică și societate. El a mai precizat că activista a folosit o metaforă, nu a îndemnat la violență, cum au înțeles polițiștii. De altfel, Șerban a pus o întrebare retorică în postare, nu a lansat efectiv niciun îndemn.
„Ce s-a întâmplat apoi cu urmărirea sa şi ridicarea de la o adresă unde Poliţia ştia că e, deşi nu acolo are adresa în buletin – deci pe baza unor interceptări – amprentarea… (…) Mă întreb cum ar putea Poliţia să ştie unde e o persoană când nu e la adresa din buletin. Doar pe baza unor interceptări electronice…”, a continuat Cătălin Drulă.
Președintele USR a mai susținut că fermierii și transportatorii protestează pașnic, precum cei din alte state europene, și a remarcat faptul că Poliția a fost foarte harnică în a le deschide dosare penale, dar nu l-a împiedicat pe Vlad Pascu să-și continue drumul cu mașina în stațiunea 2 Mai, deși i-a găsit droguri în autoturism, și astfel tânărul a ajuns să lovească mortal doi tineri.
„Să ne mai aducem aminte de un moment de un ridicol suprem (tot de la protestele de zilele acestea). Un luptător al trupelor speciale – care se folosesc în alte situaţii, precum luări de ostatici sau împotriva unor clanuri periculoase – cu o armă cu gloanţe de cauciuc îndreptată către blocul motor al unei maşini. Nu sunt specialist în balistică, dar mă întreb cum ar trece un glonţ de cauciuc printr-o capotă, apoi ar afecta un bloc motor. E evident că omul, pus de şefi, e într-o poziţie de intimidare”, a mai spus președintele USR, denunțând „brutalitatea Poliției” pe fondul directivelor date de Predoiu.
Cătălin Drulă a amintit apoi mai multe cazuri în care liderii PNL au amenințat adversarii politici cu dosare penale. Inclusiv Lucian Bode, când era ministru de Interne și avea în subordine un serviciu secret, a amenințat USR-iștii cu dosare penale chiar de la tribuna Parlamentului, fapt surprins de camerele de filmat, fiind în timpul unei moțiuni împotriva sa.
„De altfel, vedem lideri ai partidului (PNL)… vorbesc despre cel care are Ministerul de Interne şi zona de servicii – dl Hellvig a fost şef la SRI, îl avem pe Predoiu, un apropiat al serviciilor secrete, şef la MAI – vedem lideri de acolo care ameninţă cu dosare, cu urmăriri. Dl Silviu Mănăstire, şeful de cabinet al dlui Bode, a ameninţat colegi de partid.
Dl Bode a ameninţat în Parlament… E o tendinţă de a folosi instituţiile statului, pe care au reclamat-o de altfel şi sindicate din Poliție, în scopuri politice”, a mai declarat președintele USR Cătălin Drulă.