După ce Comisia de Etică a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) a confirmat „plagiatul grosolan” în lucrarea de doctorat a lui Lucian Bode (PNL), singurele două variante sunt demisia sau demiterea acestuia din funcția de ministru de Interne, susține Cătălin Drulă.
Președintele USR a făcut un bilanț al mandatului lui Bode la Interne, afirmând că fiecare eșec era un motiv de demitere a acestuia: „Azi trebuie să fie finalul carierei politice găunoase a lui Bode. Azi trebuie să iasă din tăcere Klaus Iohannis. Dar, până acum, Don Klaus l-a susținut necondiționat pe Bode în disprețul unei țări întregi”.
„Lucian Bode trebuia să plece în clipa în care a dat licitația cu dedicație pentru prietenul lui Klaus Iohannis. 600 de BMW-uri. Licitație trucată. Nu a făcut-o.
Trebuia să plece în momentul în care jurnalista Emilia Șercan a arătat că a plagiat 18.5% din lucrarea sa de doctorat. Nu a făcut-o. Mai mult, și-a pus argații de partid să o discrediteze.
Sau în momentul în care poliția din subordinea lui a organizat un kompromat sinistru la adresa Emiliei Șercan. Nu a făcut-o.
Trebuia să plece după cazul Onești sau după cazul atentatului cu bombă de la Arad. Nu a făcut-o. E haos în Poliția Română. A eșuat să înceapă o minimă reformă în instituția care ar trebui să asigure siguranța românilor.
Iar în loc să-și prezinte demisia după eșecul aderării României la Schengen, Bode, din calitate de negociator-șef, a aruncat vina pe oricine altcineva. Ne spunea în noiembrie că Austria nu se opune aderării României, pentru a afla în decembrie că a mințit.
Rechizitoriul politic al lui Lucian Bode e simplu: corupție, plagiat, incompetență”, a scris Cătălin Drulă, pe Facebook.
Președintele USR a mai susținut că viitorul ministru de Interne trebuie să desființeze DGPI, serviciul de informații din minister, „o relicvă a Securității, folosită ca bâtă politică în rândul structurilor de poliție de către Lucian Bode și alți miniștri de Interne”. Drulă făcut astfel referire la noua anchetă Recorder, care a scos la iveală cum e folosit DGPI ca armă politică.
„S-a confirmat majoritatea acestor suspiciuni, s-au dispus măsuri de corectare și retragere a cărții, și se vor sesiza consiliile naționale (CNATDCU/Consiliul Național de Etică a Cercetării) pentru demersuri suplimentare, în condițiile legii. (…)
Abaterile etice constatate sunt suficient de importante pentru a concluziona că teza este profund viciată”, a transmis, miercuri, Comisia de Etică a UBB.
Însă Emilia Șercan nu e pe deplin mulțumită de verdictul UBB și remarcă faptul că universitatea cere corectarea lucrării, deși în teză s-a constatat că există aproape o cincime plagiat: „Această măsură arată că UBB s-a plasat, încă o dată, de partea plagiatorilor și nu a integrității academice. A preferat să îl apere pe Bode în loc de a apăra propria imagine și propriile standarde”.