Dronă turcă interceptată pe o insulă a Greciei: „S-ar putea să venim brusc într-o noapte”

Publicat: 21 10. 2022, 22:04
Actualizat: 21 10. 2022, 22:12
O dronă turcă a survolat în cursul nopţii insula greacă Kinaros şi a fost interceptată, a anunţat postul public grec ERT, citând Statul Major General, transmite dpa. Foto: Captură video

O dronă turcă a survolat în cursul nopţii insula greacă Kinaros şi a fost interceptată, a anunţat postul public grec ERT, citând Statul Major General, transmite dpa.

Nu este prima abatere făcută de Turcia

Insula se afla la aproximativ 85 de kilometri veste de coasta cea mai apropiată a Turciei, acolo trăind o singură familie de păstori greci.

Însă acesta nu este primul caz, se pare că aeronavele și dronele turcești au survolat teritoriile grecești de nici mai mult, nici mai puțin de 165 de ori, de la începutul anului până pe 20 septembrie, conform Statului Major elen.

Survolarea unui teritoriu străin sau intrarea în spaţiul aerian al unei  ţări fără acordul acesteia este considerată de UE o încălcare gravă a suveranităţii, aceste acțiuni fiind totodată condamnate de Uniunea Europeană.

Situația din Marea Egee este tensionată

Cele două state, membre ale NATO, s-au aflat de multe ori la doar un pas de a porni un conflict în ultimii ani, situația din marea Egee fiind în acest moment foarte tensionată. În repetate rânduri președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan a ameninţat în mod repetat Grecia în ultimele săptămâni, spunând: „S-ar putea să venim brusc într-o noapte”, a menționat dpa.