Faptul că acest partid-stat guvernează singur e o problemă destul de mare pentru funcționarea democrației, a declarat Dragoș Dragoman, profesor de sociologie politică și expert în studierea curentelor populiste, joi, pe B1 TV, la „Actualitatea” cu Tudor Mușat.
Întrebat cum arată scena politică în acest moment, el a explicat: „În sine, faptul că există o coaliție de guvernare nu e neapărat un lucru rău. Suntem obișnuiți cu coalițiile de guvernare. Situația este diferită acum față de ce era înainte, pentru că acest guvern, care e format dintr-o coaliție de guvernare foarte largă, poate fi un guvern de criză, dar el de fapt spune mai multe despre starea democrației românești decât o simplă conjunctură, adică anexarea aceasta a Parlamentului nu este un fenomen de dată recentă”.
„Faptul că nu avem o opoziție consistentă, faptul că practic acest partid-stat, cum îl numiți, cum îl numim, guvernează singur e o problemă destul de mare pentru funcționarea democrației, dar problema a început mai demult, și anume cu întărirea guvernului, că de fapt ceea ce vedem noi astăzi este o întărire foarte puternică a Executivului”, a adăugat Dragoș Dragoman.
„Practic, Parlamentul e doar o anexă, care legiferează foarte rar, și doar în situații excepționale textele de lege sunt modificate, și acest lucru nu e neapărat un lucru bun. Chiar și cu majoritate în Parlament, ar fi necesare discuții destul de largi”, a continuat expertul în studierea curentelor populiste.
„De fapt, problema a început mai demult, cu această obișnuință a Guvernului de a legifera, prin ordonanțe de urgență, prin subminarea rolului Parlamentului, prin asumare de răspunderi (…). Încet-încet ne-am obișnuit cu ideea că Guvernul poate modifica, prin ordonanțe de urgență și prin asumarea răspunderii, legi care ar trebui discutate foarte mult, cum era înainte. Chiar și Codurile penale și civil, legea educației, legea pensiilor, multe au fost modificate în acest fel, în care nu există dezbatere reală, publică”, a mai spus Dragoș Dragoman.