Dragoş Burghelia (FCRCHM): În Harghita şi Covasna, vorbitorii de limbă română sunt discriminaţi la un nivel nemaiîntâlnit

Dragoş Burghelia (FCRCHM): În Harghita şi Covasna, vorbitorii de limbă română sunt discriminaţi la un nivel nemaiîntâlnit
Foto: mesageruldecovasna.ro

Dragoş Burghelia, președintele Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş (FCRCHM), a declarat că în Harghita şi Covasna vorbitorii de limbă română sunt discriminaţi la un nivel „nemaiîntâlnit”. De exemplu, a spus acesta, foarte multe evenimente finanţate din bani publici nu asigură traducerea în limba română.

Burghelia (FCRCHM): Românii sunt discriminați în Harghita și Covasna

„Lansăm în mod constant mesaje şi semnale de alarmă. În judeţele Harghita şi Covasna am ajuns la un nivel de discriminare în ceea ce priveşte vorbitorii de limba română nemaiîntâlnită. Este o situaţie în care evenimente finanţate în mod direct, cu bani publici, cu bani de la autorităţile locale sau centrale, nu au niciun fel de inscripţionare, niciun fel de traducere, niciun fel de dublaj în limba română. Deci, vorbim despre bani, fie că vorbim de ministere sau de autorităţi locale, unde fiecare cetăţean contribuie, să fie discriminat în propria ţară să nu aibă acces la aceste informaţii de interes public”, a declarat Dragoş Burghelia, la Universitatea de la Izvoru Mureşului, potrivit Agerpres.

Președintele FCRCHM a avertizat apoi că situația începe să se înrăutățească și în Mureș.

„Dacă nu se vor lua măsuri concrete, vom ajunge exact în aceeaşi situaţie, cu niciun fel de reprezentare politică coerentă, fără niciun fel de putere de reacţie, în afară de aceste acţiuni răzleţe ale noastre în instanţă şi în justiţie. Şi aceşti, pur şi simplu, transmiţători ai ideilor revizioniste vor ajunge să conducă judeţul în întregime, iar noi să fim din nou trataţi ca nişte cetăţeni de mâna a doua”, a continuat acesta.

Burghelia (FCRCHM): Aşa doresc ei să ne transmită, că nu avem loc printre ei, suntem toleraţi

Acesta a mai afirmat că în școli „se urmăreşte o segregare constantă şi continuă”, ceea ce înseamnă că aceste două comunități nu se intersectează și nu se pot cunoaște una pe cealaltă.

Burghelia a acuzat apoi faptul că se încearcă iar adoptarea steagului judeţului Harghita, fără ca românii să fie reprezentaţi pe acesta.

„Noi trebuie să înţelegem, aşa doresc ei să ne transmită, că nu avem loc printre ei, suntem toleraţi şi atât, lucru care este, de-a dreptul, inacceptabil. Şi în cazul steagului judeţului Harghita, pentru că românii nu sunt reprezentaţi sub nicio o formă, asta trebuie să înţelegeţi: un judeţ din România are steag, îşi va vota toate formele de simbolistică fără o urmă de identitate românească. Deşi noi trăim aici, existăm, încercăm doar să ne facem simţită prezenţa. Asta e tot ce dorim: să ne fie respectate drepturile şi să nu mai existe o discriminare şi o discrepanţă între românii din Harghita, Covasna, Mureş şi un român din Constanţa, Slobozia, Medgidia”, a afirmat Dragoş Burghelia.

El s-a plâns apoi că de 30 de ani statul nu-și exercită autoritatea în această zonă a țării.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`