Liviu Dragnea: „USRI PLUS Doi şi-un Sfert şi a apărut această formă politică” (VIDEO)
Liviu Dragnea a lansat, în timpul discursului de la Botoşani, un atac la adresa alianţei USR-PLUS, pe care a acuzat-o de legături cu serviciile secrete mai exact cu SRI şi fosta „Doi şi-un Sfert”.
„Ce au făcut ceilalţi în perioada în care au guvernat, de exempluUSR PLUS Doi şi-un Sfert, parcă aşa se numesc, că Doi şi un Sfert e Cioloş, mă rog. USRI PLUS Doi şi un Sfert şi a apărut această formă politică”, a declarat Liviu Dragnea.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
Fosta unitate „Doi și-un sfert”, actuala Direcție Generală de Protecție Internă (DGPI), a fost în tot timpul controlată de politicienii aflați la putere, dar blamată de cei din opoziție. Temuta unitate codificată 0215 a fost înființată în anul 1990, la inițiativa lui Gelu Voican Voiculescu. Opt ani mai târziu, a fost desființată printr-o hotărâre a Consiliului Suprem de Apărare al Țării. Atunci, activitatea serviciului secret al ministerului de Interne a fost catalogată drept o formă mascată de poliție politică. La scurt timp, însă, serviciul secret a fost reînființat. De-a lungul ultimilor 27 de ani, au existat acuzații publice că ofițerii „Doi și-un sfert” au ascultat ilegal telefoanele unor politicieni și ziariști.
Reamintim că, întrebat de Liviu Mihaiu, într-un interviu acordat pentru Radiu Guerrilla, Dacian Cioloş a recunoscut că este rudă cu generalulVirgil Ardelean, fostul şef al serviciul secret al MAI – DIPI, fosta UM 0215 poreclită „Doi și-un sfert”.
”Suntem ceva rude, e de origine din Pericei și dânsul, dar dânsul a ocupat responsabilități într-o instituție democratică, controlată de guvern, de parlament…”, a arătat Cioloş.
Întrebat ce grad exact de rudenie are cu generalul Ardelean, fostul premier a răspuns: ”Cred că de gradul trei”.
Virgil Ardeleana fost șef al Poliției Cluj, unde a anchetat celebrul joc piramidal „Caritas”, iar, ulterior, a fost adus la cârma Poliției Capitalei, în anul 1997. A fost avansat la gradul de general pe 27 noiembrie 1997, iar anul următor a fost numit în funcția de șef serviciului secret al MAI.
A demisionat din această funcție la data de 20 iulie 2006 în urma scandalului declanșat de dispariția sirianului Omar Hayssam, acuzat de terorism. Totuși, a fost menținut în funcție până în aprilie 2007.