Liviu Dragnea şi Călin-Popescu Tăriceanu, preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului, par să fi găsit soluţia de a scăpa de dosarele penale care îi vizează.
Cei doi au depus un proiect legislativ care prevede desecretizarea protocoalelor SRI-PÎCCJ și posibilitatea ca persoanele care consideră că au fost prejudiciate să poată cere revizuire de sentinţe, anulare de probe şi despăgubiri, anunţă ziare.com.
„Comisia comuna permanenta a Camerei Deputatilor si Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activitatii SRI va centraliza aceste documente si le va pune la dispozitia persoanelor interesate. Acest drept se exercita la cerere si consta in studierea nemijlocita a documentelor si eliberarea de copii de pe acestea. Propunerea legislativa mai prevede ca persoanele care se considera vatamate intr-un drept ori intr-un interes legitim de efectele produse de documentele declasficare au posibilitatea, in termen de 6 luni de la intrarea in vigoare a legii, sa se adreseze instantelor, cu actictiuni de revizuire, pretentii, raspundere civila delictuala, pentru constatarea incalcarii drepturilor si libertatilor fundamentale si repararea prejudiciului suferit”, se aratăîn proiectul de lege.
Motivele invocate în acest proiect de act normativ se referă la afectarea statului de drept și grave abuzuri la adresa unor persoane cercetate penal sau judecate.
„Nu putini cetateni au fost condamnati penal in baza unor probe culese si administrate potrivit acestor protocoale secrete. Neavand acces la materialul probator adunat de procuror prin inregistrarile secrete efectuate ilegal de organele de cercetare penala speciale (apartinand SRI), persoanele inculpate nu s-au putut apara in fata judecatorilor si nu au avut parte de un proces echitabil”, se arată în expunerea de motive.
Inițiativa este semnată și de deputatul Mircea Drăghici și prevede declasificarea deciziei CSAT prin care corupția a fost declarată o problemă de siguranță națională și a altor documente clasificate în baza deciziei.
Semnatarii proiectului solicită dezbaterea şi adoptarea legii în procedură de urgenţă.