Liviu Dragnea a recunoscut că Legea pensiilor speciale a fost făcută cu ”neștiință” sau din motive electorale și se cuvine modificarea ei, pentru că altfel sistemul va intra în blocaj.
"S-a gresit cand s-a facut legea, dupa parerea mea. Nu imi dau seama, s-a facut electoral, poate cu buna credinta, dar cu multa nestiinta, dar aplicarea ei an de an fara sa fie schimbata aducea in 2-3 ani de zile la un blocaj, pentru ca in fiecare an cresc salariile, in fiecare an impactul bugetar era foarte mare. E bine sa intelegem, aceste pensii de serviciu nu sunt alimentate din contributia celor care beneficiaza, sunt alimentate din bugetul de stat", a declarat Dragnea, la RTV, citat de HotNews.
Reamintim că pensiile speciale au fost introduse în 2001, de Parlamenentul dominat chiar de PDSR, eliminate în 2010 de Guvernul Emil Boc și reintroduse în 2015 de Guvernul Ponta. În 2009, în timpul Guvernării Boc, a fost interzis cumulul pensiei cu salariul la stat. Ulterior, în 2014, Parlamentul controlat de PSD a votat eliminarea acestei interdicții, printre semnatarii inițiativei pesediste numărându-se și actualul premier, Mihai Tudose.
Dragnea a mai precizat pentru RTV că Legea pensiilor speciale a determinat, înainte de apariția Ordonanței ce o modifică, ieșirea la pensie a peste 12.000 de persoane anul trecut și a peste 7.000 de la începutul acestui an.
"Suntem in situatia astazi in care ne costa de la buget 6 miliarde de lei aceste pensii speciale. De la 1 ianuarie incep majorarile de salarii cu cate 25% pe an… in general, sunt categorii care, medicii de exemplu, care intra de la 1 martie total, si ne-am fi dus in 2018 cu un efort bugetar de 10 miliarde, doar pentru aceasta categorie de pensii, iar in urmatorii 2-3 ani la 17 miliarde, ceea ce punea serios sub semnul intrebarii daca sistemul public de pensii mai poate fi sustinut, adica pensiile pentru celelalte milioane de pensionari”, a mai declarat liderul PSD, citat de HotNews.
El a mai susținut că pensiile militare și cele de serviciu nu se calculează pe principiul contributivității, iar prin modificări s-au asumat câteva principii: ”Pensia neta sa nu fie mai mare decat salariul net pe care l-ai avut si vorbim de media unor sase salarii pe care ti le alegi, s-a pastrat baza de calcul, ea este de 85%, s-a pastrat metodologia de calcul, nu s-a umblat la varsta de pensionare, cu toate ca in Europa nu este o varsta atat de mica. Practic marea modificare care s-a produs se refera la faptul ca pensiile speciale nu se mai actualizeaza cu cresterea salariului celui care este in locul tau sau care are acelasi post sau aceeasi functie pe care ai avut-o tu".