Liviu Dragnea a anunţat modificări importante la legea exploatărilor offshore (VIDEO)
Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a ieşit luni public într-o conferinţă de presă în care a anunţat principalele modificări efectuate în Camera Deputaţilor la legea exploatărilor offshore ce urmează să fie supusă la vot.
Liderul PSD a susţinut că modificările la legea offshore făcute în Camera Deputaţilor, faţă de versiunea proiectului care a trecut prin Senat, ar aduce numeroase beneficii statului român şi companiilor româneşti.
Conform unor calcule făcute de Dragnea, dacă s-ar fi votat varianta senatorilor, România nu ar mai fi câștigat 40 de miliarde de dolari.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
”O variantă pentru legea offshore, diferită față de varianta care a venit de la Senat. E o lege de importanță uriașă. Au fost multe discuții în spațiul public, postări, luări de poziție, puncta de vedere, unele mai intense, altele mai așezate și o să vă prezint schematic diferențele și în final ce câștig are România.Varianta Senatului era prevăzut un credit fiscal cu toată fiscalitatea înghețată. Adică orice înseamnă fiscalitate în România, dacă ar fi survenit vreo modificare plus 15 – 20 de ani, companiile offshore nu trebuiau să plătească nimic. În același timp, impozitul pe veniturile suplimentare era eliminat. Al treile obiectiv, ce cantitate de gaze din Marea Neagră rămâne disponibilă pentru piația românească. În varianta Senat 100% contracte bilaterale, înseamnă că încheie contracte, fără ca statul român să știe. Noi avem și acum o diferență de cantitate de gaze necesară pentru a ne acoperi necesarul actual al consumului de gaze din România, practice o dependență față de ruși, din păcate producția de offshore este în scădere. Deci diferența necesarul crestea dependența față de ruși.
Acum vă spun ce o să fie în varianta Camerei Deputaților, care va fi votată azi. Creditul fiscal se elimină. Se reintroduce un impozit pe veniturile suplimenare. Asta înseamnă 6,28 miliarde de dolari pe care le încasează statul român, iar la asta se adaugă alte sume. Statul român va câștiga 40 de miliarde de dolari minim.
A fost o falsă discuție în spațiul public, și miza nu era redevența. Ea e prinsă în acordul petrolier cu aceste companii din 2008. Ce am prins noi în varianta de la Camera Deputaților pe care o vom vota astăzi. Creditul fiscal se elimină. Impozit pe veniturile suplimentare. S-a luat prețul de bază 71 lei pe megawatt oră și s-a pus un impozit pe diferență, de la 41 de lei pe megawatt oră se impozitează cu 3%. Înseamnă 24,87 miliarde lei. Înseamnă 6,28 miliarde dolari pe care le încasează statul român.(…) Jumătate din producția de gaze va fi tranzacționată pe piața din România. Asta înseamnă independență energetică. Introducem la Cameră sumele încasate din revedențe și impozite suplimentare vor alimenta fondul special creat prin ordonanța parteneriatului public-privat.”, a spus Liviu Dragnea.