Dragnea face presiuni uriașe pentru ca Fincantieri din Italia să câștige licitația pentru achiziționarea celor 4 corvete! PSD sfidează Franța, singurul aliat european prezent la Marea Neagră, dar și legile de organizare a licitațiilor publice

Publicat: 11 01. 2019, 10:27

Noi detalii incendiare ies la iveală din cadrul licitației organizate la nivelul Ministerului Apărării Naționale pentru achizționarea a patru corvete multifuncționale și pentru modernizarea celor două fregate din dotarea Forțelor Navale Române, relatează psnews.ro.

Publicația susține că situația ofertelor depuse arată în felul următor:
1. Naval Group, Franța – Șantierul Naval Constanța – 1,2 mld EUR
2. Damen Schelde Naval Shipbuilding BV, Olanda – 1,255 mld EUR
3. Fincantieri SpA, Italia – 1,344 mld EUR

Comisia de evaluare a ofertelor a stabilit că toți competitorii îndeplinesc condițiile tehnice stipulate in caietul de sarcini, motiv pentru care a întocmit un raport în care asocierea Naval Group, Franța – Șantierul Naval Constanța este indicată ca fiind câștigătorul licitației, criteriul de departajare fiind prețul cel mai scăzut, notează sursa citată.

Cu toate acestea, MApN nu a demarat comunicarea oficială a rezultatului procedurii, deși a prezentat mai multe termene limită în acest sens. Dacă termenul inițial a fost 26.11.2018, acesta a fost amânat apoi pentru 31.10.2018, ulterior pentru 15.11.2018, și, în prezent, pentru 12.01.2019.

Ei, bine, psnews.ro dezvăluie că Liviu Dragnea face presiuni pentru ca licitația să fie câștigată italienii de la Fincantieri SpA, deși aceștia au depus cea mai scumpă ofertă. Presiunile, exercitate de președintele social-democrat prin intermediul unor decidenți politici din partid, ar fi reprezentat chiar unul din motivele pentru care Mihai Fifor a demisionat din fruntea MApN.

Prin urmare, a fost înființată o Comisie de audit a procedurii de licitație, care este condusă de Adrian Pungă și care, potrivit sursei citate, caută o soluție tehnică prin care să-i facă pe plac liderului PSD. Până acum, singurul considerent, care nu se susține din punct de vedere tehnic, este că termenul de livrare la Financtieri și Damen este mai favorabil decât termenul oferit de Naval.

După efectuarea auditului, totuși, nu au fost constatate motive întemeiate, care să justifice descalificarea asocierii Naval Group, Franța – Șantierul Naval Constanța, motiv pentru care se încearcă găsirea unui temei pentru anularea procedurii de licitație.

Acesta este un atentat la siguranța națională, având în vedere contextul tensionat de la Marea Neagră și creșterea nivelului de agresiune rusă din regiune. Atât ministrul Gabriel Leș, cât și secretarul de stat Andrei Ignat (Șeful Departamentului pentru Armamente din MApN) au exercitat presiuni asupra Comisiei de evaluare a ofertelor pentru identificarea unor soluții de anulare a licitației.

Mai mult decât atât, notează aceeași sursă, Direcția Generală de Informații a Armatei din MApN ar exercita presiuni de același tip. Sursele psnews.ro susțin că, de altfel, decizionalii MApN influențați de presiunile politice venite din partea mai multor lideri PSD în frunte cu Liviu Dragnea, intenționează să apeleze în ultimă instanță la Consiliul de Planificare al Armatei, cu scopul ca acest organism să invoce că nu sunt îndeplinite condițiile de finanțare, și, implicit că se impune anularea licitației.

Argumentul lipsei finanțării este unul fals, în condițiile în care angajamentul financiar maxim pentru anul 2019 este de doar 100 mil EUR. Oferta Fincantieri SpA este cu aproximativ cu 10% mai mare decât oferta financiară a primului clasat, iar întâmplător sau nu, comisionul cerut de decidenții politici din sfera PSD pentru declararea Fincantieri SpA drept câștigător este tot de 10%.

Nu în ultimul rând, adaugă psnews.ro, Fincantieri SpA ar fi achitat deja un avans de 1 mil EUR pentru a impulsiona lucrurile.- Situația anulării licitației sau a forțării desemnării artificiale a unui câștigător, ar afecta și relația bilaterală româno – franceză. Oficialii francezi ar putea sa acuze România, pe buna dreptate, că schimbă regulile în timpul jocului și sabotează interesele transparente ale companiilor franțuzești de a coopera cu România în domeniul apărării.

Franța este singurul aliat occidental, în afara SUA, care a trimis vase militare in Marea Neagră pentru a contribui la stabilitatea întregii regiuni.