Liviu Dragnea este pregătit să facă concesii UDMR în privința autonomiei, în schimbul votului pentru moțiunea de cenzură împotriva propriului Guvern, Executivul Grindeanu.
Marți, pe ordinea de zi a Camerei Deputaților se va dezbate, printre altele, Proiectul de Lege privind modificarea Legii nr.115/2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, pentru modificarea Legii administraţiei publice locale nr.215/2001, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii nr.393/2004 privind Statutul aleşilor locali. (Detalii AICI)
Legea administraţiei publice locale nr.215/2001 reglementează regimul general al autonomiei locale, precum și organizarea și funcționarea administrației publice locale.
De asememnea, legea mai spune că Administraţia publică în unităţile administrativ-teritoriale se organizează şi funcţionează în temeiul principiilor autonomiei locale, descentralizării serviciilor publice, eligibilităţii autorităţilor administraţiei publice locale, legalităţii şi al consultării cetăţenilor în soluţionarea problemelor locale de interes deosebit.
Legea nr 115 din 19 mai 2015 arată că “se pot depune candidaturi pentru consiliile locale și județene, precum și pentru primari, şi de către alianţele electorale constituite în condiţiile prezentei legi, de către organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale prevăzute la art. 8, precum şi candidaturi independente. Listele de candidaţi pentru alegerea consiliilor locale şi a consiliilor judeţene trebuie întocmite astfel încât să asigure reprezentarea ambelor sexe, cu excepţia acelora care conţin un singur candidat”.
Vezi AICI ce conține întreaga lege 115
Amintim că raportul Comisiei juridice şi Comisiei pentru administraţie publică din 26 aprilie 2017 a fost de respingere.
De asemenea, precizăm că decizia Camerei Deputaților este definitivă, fiind Cameră decizională.
Practic, dacă marți se votează Legea, va fi fără consimțământul Comisiilor.
Dragnea duce o luptă crâncenă pentru obținerea celor 233 de voturi necesare, după ce moțiunea a fost semnată de doar 222 de parlamentari.