Dragnea, după consultările cu Iohannis: Nu suntem de acord cu reluarea procesului legislativ pe legile justiției. PSD i-a lăsat președintelui un set de principii privind garantarea independenței justiției (VIDEO)
Liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat miercuri, după consultările de la Palatul Cotroceni, cu prședintele Klaus Iohannis că social-democrații nu sunt de acord cu reluarea procesului legislativ cu privire la legile justiției. De asemenea, Dragnea a anunțat că i-a lăsat șefului statului un set de zece principii referitoare la justiție.
”A fost o discuție relativ așezată în care domnul președinte a exprimat punctul dumnealui de vedere în legătură cu legile justiției, în sensul că ar trebui reluat procesul legislativ. Nu e nevoie în opinia noastră pentru că există OUG 92 în Parlament, ordonanță acre cuprinde o mare parte dintre recomandările Comisiei de la Veneția, care a fost propusă Guvenului de ministrul Toader în urma întâlnirilor pe care le-a avut cu specialiști ai Comisiei de la Veneția.
Noi nu am respins niciodată o discuție despre sistemul de justiție din România. A fost un obiectiv asumat pentru că am hotărât din 2016 să nu facem geșeala să nu ne facem că nu vedem ce se întâmplă în România, că nu vedem abuzurile la care au fost supuși și, din păcate,încă mai sunt suspuși cetățenii români, de către o parte din sistemul de justiție din România.
Nu putem să ne facem că nu există protocoale secrete, niște înțelegeri neconstituționale, nelegale, toxice, careau alimentat construirea unor organizații oculte care au parazitat instituții importante ale statului.
Nu putem să ne angajăm într-o discuție serioasă despre sistemul de justiție dacă nu dăm răspunsuri la niște întrebări importante.
I-am lăsat domnului președinte un set de zece principii pe care le urmărim noi. I-am lăsat și un set de șapte întrebari la care, dacă vrea să ne dea vreodată un răspuns, ar fi foarte bine”, a declarat Liviu Dragnea.
Iată, mai jos, cele zece principii transmise de PSD președintelui Klaus Iohannis:
1)Respectarea Constituției României în litera și spiritul ei, inclusiv în ceea ce privește statutul procurorilor și judecătorilor
2)Stoparea abuzurilor din justiție împotriva cetățenilor și înlăturarea efectelor produse.
3) Respectarea drepturilor fundamentale ale omului, garantate de Constituția României și de tratatele internaționale, precum dreptul la apărare și dreptul la un proces echitabil, prezumția de nevinovăție, dreptul la viață privată și inviolabilitatea secretului corespondenței.
4) Garantarea independenței judecătorilor care înfăptuiesc actul de justiție – atât față de mediul politic, dar și față de orice alte forme de presiune exercitate din partea parchetelor sau din partea serviciilor de informații.
5) Garantarea independenței procurorilor în instrumentarea cauzelor, în acord cu respectarea principiului constituțional al subordonării ierarhice.
6) Răspunderea magistraților pentru reaua-credință și grava neglijență în îndeplinirea atribuțiilor pe care le au.
7) Lustrația magistraților care au fost colaboratori ai serviciilor de informații au pus în aplicare protocoalele secrete prin încălcarea Constituției și a legilor în vigoare.
8)Garantarea independenței sistemului judiciar față de orice imixtiune a serviciilor de informații.
9) Principiul celerității în instrumentarea și soluționarea cauzelor penale și civile.
10) Principiul meritocrației și al probității morale și profesionale în promovarea magistraților în funcțiile superioare din sistemul judiciar.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.