Dosarul Schengen | Tomac (PMP): Regret că nu a existat o reacție mult mai dură la adresa Vienei / Am fost oarecum luați prin surprindere pentru că nu ne-am făcut treaba cum trebuie (VIDEO)

Publicat: 27 03. 2023, 23:13
Actualizat: 27 03. 2023, 23:37
Foto: Eugen Tomac / Facebook

Liderul PMP, europarlamentarul Eugen Tomac, a susținut că în chestiunea Schegen ar fi trebuit să existe o poziție mai dură la adresa Austriei, țară care ne-a blocat accesul în acest Spațiu. Tomac a mai spus că rezultatul Consiliului JAI din decembrie a venit oarecum ca o surpriză pentru că „nu ne-am făcut treaba cum trebuie”.

Amintim că Tomac a contestat la CJUE decizia Consiliului JAI din 8 decembrie prin care României i s-a respins intrarea în Spațiul Schengen.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „News Pass”, moderată de Laura Chiriac pe B1 TV.

Tomac: României i se face o nedreptate prin faptul că nu e primită în Schengen

„Lucrurile sunt foarte simple și ele sunt prevăzute în Tratatul Uniunii Europene și în Tratatul de funcționare a Uniunii Europene. Instituția care evaluează dacă un stat îndeplinește criteriile sau nu e Comisia Europeană. Comisia spune clar, a spus-o anul trecut de două ori: România și Bulgaria îndeplinesc criteriile, Consiliul JAI trebuie să formalizeze invitarea noastră în Schnegen.

Regret că nu a existat o reacție mult mai dură la adresa Vienei, că aici avem de-a face cu un abuz de drept.

Dl Iohannis vede peste tot doar contabili, lucruri pe care noi nu le vedem… În cazul fermierilor mă refer, că făcea niște referiri contabilicești legate de poziția Comisiei”, a declarat Tomac.

Acesta a susținut apoi că în chestiunea Schengen avem un conflict juridic și el trebuia reclamat la Curtea de Justiție a Uniunii Europene: „Dacă președintele voia să obțină ceva mai mult decât niște nedumeriri, trebuia să solicite ca în Consiliul European acest lucru să se discute, că e inaceptabil ce ni s-a întâmplat nouă și nu e suficient doar să ne plângem, trebuie și să acționăm și să fim mult mai inteligenți în a ne apăra o cauză care e legitimă”.

„Noi am aplicat în 2010, în 2011 am îndeplinit criteriile, Croația a aplicat în 2021 și în 2022 a intrat. Cred că e prea mult de când așteptăm și am fost puși într-o situație oarecum luată prin surprindere pentru că nu ne-am făcut treaba cum trebuie”, a mai declarat liderul PMP.