Aflat la New York, unde participă la Adunarea Generală a ONU, președintele Klaus Iohannis a fost întrebat dacă susține inițiativa premierului Marcel Ciolacu, liderul PSD, de a da Austria în judecată la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, în cazul în care aceasta își menține veto-ul pe Schengen. Iohannis a răspuns că o astfel de abordare trebuie foarte bine analizată.
„Această abordare trebuie foarte bine analizată și dacă este posibilă o soluționare pe această cale, atunci cu siguranță vom ști care este această posibilitate”, a declarat Klaus Iohannis, potrivit G4Media.
În decembrie anul trecut, însă, Iohannis respinsese categoric această posibilitate: „Acum, la cald și la emoție, tot felul de analiști vin cu tot felul de soluții. Dar pot să vă spun că România nu va ataca această chestiune la Curtea Europeană de Justiție”.
Amintim că premierul Marcel Ciolacu a declarat, într-un interviu pentru publicația austriacă Der Standard, că România va ataca Austria la CJUE dacă aceasta se va opune intrării noastre în Schengen și la reuniunile oficiale din octombrie și decembrie.
„În cazul în care cancelarul Nehammer va face din nou uz în mod nejustificat de dreptul la veto, va trebui ca, în calitate de prim ministru, să atac decizia Austriei la Curtea Europeană, pentru a cere despăgubiri pentru pierderile cauzate de neaderare”, a declarat Marcel Ciolacu, pentru Der Standard.
După declarația lui Marcel Ciolacu, ministrul austriac al Afacerilor Europene, Karoline Edtstadler (Partidul Popular, ÖVP), a repetat că vetoul țării sale nu vizează România, ci un sistem care nu mai funcționează.
„Vetoul austriac în privinţa Schengen nu este îndreptat împotriva României, ci împotriva unui sistem care nu mai funcţionează. Respectăm poziţia şi înţelegem intereselor partenerilor noştri români. În acelaşi timp, nu putem însă să închidem ochii şi să extindem un sistem deja defect. (UE ar trebui) să asigure o protecţie a graniţelor UE care să funcţioneze”, a spus Karoline Edtstadler.