Dosarul „Schengen” | Bogdan Aurescu: România poate introduce la CJUE o singură acțiune împotriva Austriei, dar Curtea nu o poate obliga să voteze pozitiv

Dosarul „Schengen” | Bogdan Aurescu: România poate introduce la CJUE o singură acțiune împotriva Austriei, dar Curtea nu o poate obliga să voteze pozitiv
Foto: MAE / Facebook

Bogdan Aurescu, ministrul de Externe, a declarat, vineri, că România nu poate introduce la Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) decât o singură acțiune contra Austriei. Asta va dura peste doi ani și, oricum, dacă vom avea câștig de cauză, CJUE tot nu va putea obliga Austria să voteze pozitiv pentru aderarea noastră la Schengen, a mai precizat Aurescu.

Aurescu a explicat ce ar însemna ca România să se adreseze CJUE pe tema Schengen

„Există o singură acțiune pe care România o poate introduce direct împotriva Austriei la CJUE, anume o acțiune în constatarea încălcării a obligației de stat membru. Presupune sesizarea Comisiei Europene. Avizul motivat se dă în 3 luni, faza contencioasă durează aproape 2 ani. (….)

Noi dorim să intrăm cât mai rapid în Schengen, o astfel de pauză s-ar putea să nu fie în favoarea României. (…) Dacă în procedura pe care dacă Româna ar introduce-o direct contra Austriei, CJUE ar ajunge la concluzia că votul Austriei nu a fost în regulă înseamnă că la un alt vot ar trebui să fie obligată să își motiveze votul. Nu e o garanție pentru un vot pozitiv. (…)

Chiar și dacă s-ar pronunța o soluție favorabilă României, Curtea nu va putea obliga Austria să voteze pozitiv”, a declarat Bogdan Aurescu, pentru Digi24.ro.

Ce ar însemna ca România să atace la CJUE vetoul Austriei. Horațiu Radu: E o chestiune de oportunitate politică

Explicații a dat, pentru B1 TV, și Răzvan Horațiu Radu, fost agent guvernamental la CJUE. Acesta a susținut că a ataca vetoul Austriei la CJUE e „o chestiune exclusiv de oportunitate politică, pentru că argumente juridice se pot identifica oricând, acțiuni se pot face”.

Întrebat dacă un astfel de demers ne-ar pune în pericol relațiile diplomatice cu statele membre UE, acesta a răspuns: „Asta e o altă chestiune, care trebuie analizată separat. Dar nu vă gândiți că asemnea acțiuni nu se practică. la Curtea de Justiție sunt și acțiuni ale unor state împotriva altor state. Am avut între Germania și Austria, din cauza unor aspecte privind transporturile”.

Horațiu Radu a mai susținut că o astfel de hotărâre se ia la nivelul Guvernului, iar oportunitatea o decide ministerul de linie, în acest caz Ministerul de Interne, condus de Lucian Bode (PNL).

Joi seară, după Consiliul European, președintele Klaus Iohannis a declarat că așteptarea sa e ca „România să intre cu drepturi depline, fără alte condiții, în cursul anului 2023 în Schengen”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
21:22 - O țară din Europa a reintrodus serviciul militar obligatoriu. Cât timp vor dura stagiile militare
21:13 - Reacția lui Cristi Danileț, după ce judecătoarele au anulat condamnarea de 13 ani și 8 luni de închisoare a lui Mario Iorgulescu: “Nu am nicio îndoială că …”
20:57 - O fetiță de 11 ani din Neamț a fost bătută crunt de o vecină. Poliția nu a fost sesizată. Explicațiile părinților
20:48 - Un român pe jumătate chinez a dat lovitura cu o afacere în Toronto: „The Mămăliga Kitchen. Da, a fost un mare succes”
20:48 - Calcul: Câți bani a primit în plus un pensionar, care are o vechime de 26 de ani pe cartea de muncă. Lista completă cu majorările de care au beneficiat seniorii
20:26 - Daniel Dăianu (Consiliul Fiscal): Noua ţintă de deficit a Guvernului, de 6,9%, e cu mult mai mare decât cea asumată inițial. Dacă nu ar fi existat amnistia, acel 6,9% din PIB, ar fi însemnat 7,3 – 7,4%
20:26 - Cum pot vota cetățenii români, prin corespondență, la alegerile prezidențiale și parlamentare. Acesta este termenul-limită pentru înregistrare
20:16 - Comisia Europeană va da undă verde la vânat lupi în România și alte state din UE. Cum poate acest lucru să afecteze românii
19:59 - Cum arată Raiul, în realitate. Un renumit neurochirurg a explicat totul: “Aceasta a fost dovada incontestabilă”
19:57 - Surpriză la parlamentare: Liderul liberal Ilie Bolojan va candida la Senat. Nelu Tătaru: „Dacă și doamna Lasconi l-a propus premier, noi cu atât mai mult!” (VIDEO)