Dosarul Poșta: DNA cere pedepse cu executare în cazul foştilor miniştri Zsolt Nagy şi Tudor Chiuariu

Dosarul Poșta: DNA cere pedepse cu executare în cazul foştilor miniştri Zsolt Nagy şi Tudor Chiuariu
Foto: adevarul.ro

Procurorul DNA a cerut, marţi, instanţei supreme condamnarea foştilor miniştri Zsolt Nagy şi Tudor Chiuariu, precum şi a fostului şef al Poştei Române Dan Mihai Toader la pedepse cu executare în dosarul Poşta Română. Sentinţa urmează să fie pronunţată în 20 noiembrie.

Potrivit Mediafax, marți s-a constatat cercetarea judecătorească finalizată şi a cerut acuzării şi apărării să expună pledoariile finale în dosarul în care sunt judecaţi Dan Mihai Toader, fost directorul general al Companiei Naţionale Poşta Română (CNPR), Andrei Marinescu, fost director executiv al Direcţiei de Dezvoltare Strategică a CNPR, Emanoil Lepădatu, fost director economic executiv al CNPR, foştii miniştri Zsolt Nagy şi Tudor Chiuariu, precum şi Ioan Folfă.

Procurorul DNA cerut, în baza probelor de la dosar, pedepse de închisoare cu executare în cazul a cinci dintre cei şase inculpaţi.

Astfel, procurorul a spus că fostul ministru al Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei Zsolt Nagy şi fostul ministru al Justiţiei Tudor Chiuariu, precum şi Dan Mihai Toader, Emanoil Lepădatu şi Andrei Marinescu trebuie condamnaţi la închisoare în regim de detenţie pentru faptele lor, în vreme ce pentru inculpatul Ioan Folfă se poate stabili o pedeapsă la închisoare cu suspendarea executării.

Potrivit DNA, în perioada anilor 2005 – 2007, printr-un şir de acte nelegale, reprezentanţii Poştei ar fi contribuit la trecerea unui imobil din proprietatea publică a statului în proprietatea privată a SC Imopost Developments SA, demers în care au fost implicaţi şi cei doi membri ai Guvernului, prin emiterea unui act normativ cu scopul de a „clarifica” situaţia juridică a terenului şi a favoriza astfel societatea.

Zsolt Nagy, la vremea aceea ministru al Comunicațiilor, a întocmit nota de fundamentare şi proiectul HG 377/2007 pentru modificarea Hotărârii Guvernului 550/1996 privind transmiterea unui imobil în administrarea Companiei Naţionale „Poşta Română” – S.A. Prin această Hotărâre de Guvern s-a stabilit că „imobilul care face obiectul acestui act nu avea destinaţie publică şi nu era afectat uzului sau interesului public”, fiind eliminat cuvântul „publică” din HG 550/1996.

„La scurt timp, omologul său din cadrul Ministerului Justiţiei, inculpatul Chiuariu Tudor Alexandru a avizat acest proiect de hotărâre de guvern cu ignorarea opiniei specialiştilor din subordine care susţinuseră că acest demers este ilegal”, mai arăta DNA.

Prejudiciul cauzat statului prin înstrăinarea în mod ilegal a imobilului din Calea Victoriei nr.133-135 este în valoare de 8.619.787 euro, reprezentând valoarea de piaţă a terenului. Prejudiciul s-a raportat la valoarea terenului liber de construcţii din care s-a scăzut costul demolării clădirii, întrucât clădirile existente pe teren au fost demolate de către SC Imopost SA, potrivit DNA.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`