Silviu Mănăstire a vorbit marți la ”Dosar de politician” despre revelația acestor alegeri generale, care ar putea fi partidul Uniunea Salvați România, condus de Nicușor Dan. La fel de bine, USR s-ar putea dovedi a fi un simplu balon de săpun. Despre acest experiment politic înființat în primăvară, la București, se spune că este un fel de "PPDD al intelectualilor", sau al hipsterilor, al tinerilor nemultumiți. Cine își mai aduce aminte, partidul-fantomă al lui Dan Diaconescu a intrat în 2012 în Parlament cu 15 la sută din voturi, pentru ca practic după numai doi ani să se desființeze.
Ce știm de fapt, în mod real, despre cu funcționează Uniunea Salvați România – un partid care trăiește la nivel de imagine prin prisma a doar două personaje: Nicușor Dan și Clotilde Armand.
La prima vedere, USR dorește reforma clasei politice și propune diverse nume noi pe listele parlamentare, în special oameni proveniți din așa-zisa societate civilă. Mai interesant, USR este construit și finanțat asemenea unui ONG. Diverși membri ai USR au o îndelungă experiență în activitățile multor ONG-uri mai mult sau mai puțin cunoscute. Partidul nu își declară o orientare clară: USR nu este nici de dreapta, nici de stânga. În afară de Nicușor Dan și Clotilde Armand, deveniți celebri după alegerile locale de la București, ceilalți lideri ai partidului rămân necunoscuți.
Recent, un episod controversat a făcut ca USR să fie primul partid care nu va putea candida cu sigla electorală la alegeri. Ce s-a întâmplat de fapt? Tribunalul București, așadar un judecător, la sesizarea Biroului Electoral Central, a respins sigla USR care copia de fapt sigla fostului Partid Uniunea Salvați Bucureștiul – USB. În vara acestui an, Nicușor Dan și asociații săi de la USB au demarat înființarea noului partid USR și au folosit practic toate resursele USR – de la oameni, finanțare, logistică, până la banala siglă electorală. Apoi, cele două partide, USB și USR, au fuzionat după mai multe probleme procedurale în instanță. Nicușor Dan a declarat că este o victimă a adversarilor politici, deși anularea siglei electorale a fost decisă de un judecător.
Problemele USR nu se opresc aici. Un document oficial, furnizat de Autoritatea Electorală Permanentă precizează că cele două partide controlate de Nicușor Dan, USB și USR, sunt verificate de AEP pentru modul în care și-au obținut finanțările. AEP a descoperit mai multe neconcordanțe cu privire la banii încasați de partidul lui Nicușor Dan în timpul campaniei electorale de la București.
AEP verifică în aceste zile realitatea tranzacțiilor și, în special, modul de constituire al contribuțiilor financiare pentru USR. Despre modul în care a fost finanțat și se finanțează partidul lui Nicușor Dan circulă diverse teorii. Fostul premier Victor Ponta indică legături ale USR cu mangantul american George Soros.
Oficial, partidul lui Nicușor Dan a folosit un sistem de donație pe internet însă Autoritatea Electorală Permanentă verifică dacă persoanele care au facut donații către USR și-au declarat identitatea reală. Există indicii că sume importante de bani au fost donate de către alte persoane decât cele înregistrate oficial în scriptele partidului Uniunea Salvați România. Cine se ocupă însă de finanțarea USR, pentru că Nicușor Dan este recunoscut drept un persoanj boem?Eminența cenușie de la USR se numește Matei Păun, unul dintre cei mai buni prieteni ai lui Nicușor Dan, și omul care îi influențează deciziile. Acest Păun este creierul de campanie al USR și omul care se ocupă de finanțarea partidului.
Jurnaliștii de la Riseproject au descoperit că lui Matei Păun îi plac afacerile anonime (adică offshore) în paradisurile fiscale din Panama. Păun a deținut companii în Panama iar la București a înființat fundatia PACT, finanțată de ONG-urile controlate de magnatul George Soros.
Soros a învestit în grupul de ONG-uri Open Society peste 1,5 miliarde de dolari. Același șef de campanie al USR, Matei Păun, omul cu banii de la partid a înființat mai multe companii de consultanță alături de cetățeni ai Federației Ruse. Într-o companie din Belarus, Matei Păun, un mare iubitor al orașului Moscova, este asociat cu numiții Vitalie Buzdugan și Alexandr Mironov. Buzdugan este reprezentantul în Romania al companiei MAZ, producătorul rus de autobuze, pe care a reușit să le vândă cu succes diverselor primării, printre care și Constanța.
Dosar de politician: USR – revelația alegerilor sau balon de săpun?