Silviu Mănăstire a vorbit luni, la ”Dosar de politician”, despre planurile lui Victor Ponta și Daniel Constantin de a obține cât mai multe funcții și avantaje în noua guvernare.
Timp de cinci ani, România a fost condusă cu ajutorul unui partid înființat în laboratorul serviciilor de informații: UNPR-ul lui Gabriel Oprea. Traian Băsescu și Victor Ponta s-au folosit de UNPR pentru a controla majoritatea parlamentară. UNPR-ul s-a dovedit a fi un veritabil experiment politic la limită democrației: a fost un partid care n-a intrat în Parlament pe propriile forțe și s-a înființat prin trădarea și traseismul parlamentărilor. Cu toate acestea, Gabriel Oprea și UNPR au condus ministerele de forță ale României, au ghidonat țara în interesul serviciilor de informații, iar Oprea era la un moment dat cât pe ce să ajungă prim-ministru.
Ideea acestui UNPR, un partid înființat pentru șantaj politic și combinații, a fost atât de bună, încât UNPR-ul cel blamat este pe cale să reînvie. Fostul premier Victor Ponta alături de prietenul său Daniel Constantin, copreședintele ALDE, pun la cale înființarea unui Grup parlamentar al independenților. Ponta și Daniel Constantin negociază zilele acestea cu diverși parlamentari nemulțumiți din PSD, ALDE, dar și de la PMP sau chiar USR. Ponta și Constantin nu doresc dăramarea Guvernului Grindeanu, ci vor să obțină cât mai multe avantaje și funcții în noua guvernare. Cu alte cuvinte, Grupul parlamentar al independenților va funcționa că o societate comercială formată din parlamantari nemulțumiți.
Dosar de Politician: UNPR-ul cel blamat este pe cale să reînvie!
Nu întamplător, Victor Ponta, inventatorul acestui nou UNPR, este finul lui Gabriel Oprea și al lui George Maior, fostul șef al SRI. Oprea și Maior sunt părinții așa-zisului 'interes național', adică al folosirii UNPR pentru obținerea de avantaje politice și nu numai. Daniel Constantin și Victor Ponta sunt prieteni la cataramă încă din anul 2012. Ponta l-a pescuit pe Constantin din crescătoria profesorului Dan Voiculescu.
Daniel Constantin a fost înscăunat în 2010 președinte al Partidului Conservator, care a fost primul experiment politic înființat pentru a obține locuri de parlamentari și funcții de miniștri. Dan Voiculescu a intrat în parlament cu ajutorul PSD în 2004 sub sigla Partidului Umanist, apoi a trădat PSD-ul pentru a face guvern sub bagheta lui Traian Băsescu. Partidul Umanist Român s-a transformat după aceea în Partidul Conservator și a păcălit încă o dată PSD-ul să-l introducă în Parlament în anul 2008. PC-ul lui Dan Voiculescu și-a găsit în 2012 un nou corp-gazdă pentru a accede la Parlament sub forma vechiului Partid Național Liberal. În 2016, Daniel Constantin și PC-ul lui Dan Voiculescu s-au folosit de ALDE și Călin Popescu Tăriceanu pentru a obține fotolii parlamentare. Timp de 12 ani, Partidul Conservator, care s-a topit între timp în ALDE, a fost la guvernare fără să participe la alegeri.
Daniel Constantin și Victor Ponta au învățat de la profesorii lor (Voiculescu, Gabi Oprea și George Maior) că politică poate fi folosită ca un durex. Nu contează cum, dar trebuie să intri la putere. Așadar, Daniel Constantin și Victor Ponta se pregătesc să-i preseze politic pe Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu-cei doi șefi ai alianței de la guvernare. Constantin controlează în mod direct circa 10 parlamentari ai ALDE dintr-un total de 29. Acesta l-a șantajat pe Tăriceanu în toamnă anului trecut pentru a-și impune apropiații pe listele parlamentare. Un exemplu este deputatul Daniel Florea impus pe locul doi la Cameră Deputaților București.
Daniel Constantin a numit jumătate din listele ALDE, iar echipa lui Tăriceanu cealaltă jumătate. Victor Ponta, însă, nu a reușit să-l șantajeze pe șeful PSD Liviu Dragnea, așa că mulți dintre apropiații fostului premier nu au reușit să între în Parlament pe listele PSD. Dar Ponta poate capacita cel puțin 20 de parlamentari PSD nemulțumiți de faptul că nu au primit funcții și avantaje. Victor Ponta a negociat cu Dragnea trei funcții de miniștri pentru oamenii din echipa sa la ultima remaniere guvernamentală: așa a ajuns Rovana Plumb ministrul Fondurilor Europene.
Interesant este că primul ministru care și-a dat demisia din guvernul Grindeanu după protestele din stradă a fost Florin Jianu de la Ministerul Mediului de Afaceri. Acest Jianu alături de Ponta și Daniel Constantin fac parte din fundația Black Sea Regional Projects. Acest ONG, înființat de Victor Ponta în ianuarie 2016, îi mai are ca membri fondatori pe foștii miniștri Nicolae Bănicioiu, Robert Cazanciu și Sorin Câmpeanu. Ponta, pe care mulți l-au crezut mort și îngropat, nu se lasă scos așa de ușor din politică. Asta până când este prins și adus în țară Sebastian Ghiță.