Silviu Mănăstire a vorbit marți la ”Dosar de politician” despre primarul Bacăului, Romeo Stavarache.
Un mare paradox al societății noastre este că majoritatea primarilor cu dosare penale – arestați în ultima perioadă – ar câștiga alegerile locale fără probleme dacă ar mai candida. Cel puțin așa arată sondajele de opinie. Asemenea exemple sunt Radu Mazăre, la Constanta, Andrei Chiliman, la Sectorul 1 din București sau chiar și Marian Vanghelie. În aceeasi situație se afla și Romeo Stavarache, primarul orașului Bacău.
Povestea acestui Stavarache este cu adevărat revoltătoare. Deși a stat în arest preventiv două luni și încă alte cinci luni în arest la domiciliu, primarul Stavarache s-a întors să conducă orașul. Asta se întampla acum un an, iar de atunci Stavarache își are biroul de primar în clădirea bibliotecii județene din cauza că are interdicție să comunice cu angajați ai primăriei.
Situația este halucinantă: penalul Stavarache conduce orașul din biblioteca județeană, pentru că nu are bunul simț să plece acasă și continuă să semneze acte ca primar al Bacăului deși este acuzat tocmai că și-a făcut de cap cu bugetul primăriei. Locuitorii din Bacău nu par deranjați de această situație, nu ies în stradă să protesteze și, în general, au încredere în Stavarache.
În același timp, la fel de paradoxal, oamenii din Bacău, ca peste tot în țara, se arată deranjați de corupție și de clasa politică nesimțită, de baronii care nu vor să renunțe la funcții. Dacă mâine ar candida independent, primarul Stavarache, acuzat de șpăgi de sute de mii de euro, ar câștiga lejer alegerile, din nou, la Bacău. Asta spune multe despre mentalitatea noastră românescă.
La fel de paradoxal, Romeo Stavarache și-a început cariera politică ca un tanar modest care se lupta cu simbolul corupției din Moldova, adică cu Dumitru Sechelariu, fostul primar al Bacăului. Necunoscutul Stavarache a câștigat în 2004 alegerile pentru primărie în fața baronului Sechelariu. Această ispravă a fost văzuta atunci de toată România ca o mare victorie pentru democrație. După zece ani de condus orașul Bacău, Romeo Stavarache a ajuns să fie acuzat exact de toate păcatele și lucrurile rele pe care Sechelariu le făcea. Tânărul Stavarache a ajuns, ca o ironie a sorții, să fie el în postura baronului local pe care în 2004 îl detesta.
Dar ce lucruri abominabile a făcut Stavarache și de ce se încăpățâneaza, fără onoare, să nu pleace din funcția de primar? O posibilă explicație este aceea că Stavarache nu consideră că a greșit cu ceva din cauză că el a făcut politică așa cum s-a făcut peste tot în România în ultimii 20 de ani.
Toate acuzațiile împotriva lui Stavarache au legătura cu banii primăriei și mai departe cu finanțarea partidelor politice și a activităților politice. Datele publice arată că începând doar cu anul 2012, în orașul Bacău, primăria condusă de Stavarache a dat contracte de lucrări de circa 40 de milioane de euro (160 de milioane de lei) unor firme de casă. Firmele respective sunt acuzate că îi dădeau șpagă primarului Stavarache sub forma unor contracte încasate de alte firme, deținute de apropiații și rudele sale.
Cu alte cuvinte, Stavarache practica ceea ce toți primarii din România știu că se numește parandărat sau comision. Regula este simplă – pentru fiecare euro pe care îl dă de la bugetul primăriei, omul de afaceri trebuie să întoarcă la primar de la 10 la suta în sus, fie sub formă de bani cash, fie plătind diverse facturi fictive.
Unul dintre afacerișitii care au dat declarații despre șpăgile încasate de primarul Stavarache este un anume Viorel Rusu. Rusu deține compania de construcții Conextrust care a câștigat în ultimii ani zeci de milioane de euro din contracte publice în judetul Bacău. Compania lui Rusu derulează contracte cu primăriile de comune din județ.
Până în 2013, Rusu și primarul Stavarache erau prieteni la cataramă însă relația lor de cointeresare reciprocă s-a stricat inexplicabil. La mijloc pare sa fi fost tot banii; Rusu a povestit procurorilor cum a dat șpagă 10% din valoarea unui bloc de 10 etaje construit pe banii primăriei pentru medicii Spitalului Municipal.
Într-un oraș mic cum e Bacăul, lucrurile s-au aflat repede iar împotriva lui Stavarache au început să curgă denunțurile din partea oamenilor de afaceri care au plătit șpăgi.