Dosar de politician: Piramida transpartinică de șpagă de la Sectorul 1 (VIDEO)

Dosar de politician: Piramida transpartinică de șpagă de la Sectorul 1 (VIDEO)
Foto: B1 TV

Reforma clasei politice o face DNA-ul. Împreună cu județul Ilfov, Capitala României cu cele 6 sectoare, care înseamnă de fapt șase orașe, reprezintă peste 30 la sută din economia țării. România este profund dezechilibrată din punct de vedere administrativ și economic. Pentru că la București sunt cei mai mulți bani la bugetele publice, aici se fură cu temeinicie. De exemplu, doar Primăria Sectorului 1 din București cheltuie 250 de milioane de euro pentru panseluțe și tunsul ierbii în condițiile în care sunt orașe mari ale căror bugete totale sunt mai mici, de exemplu Brașovul are un buget de circa 140 de milioane de euro.

La Sectorul 1 din Capitală au fost puși sub acuzare primarul Andrei Chiliman de la PNL și recent primarul-interimar de la PSD, un anume Vasile Motoc, ambii pentru luare de mită în forma continuată. De ce în formă continuată? Pentru că, zic procurorii, la Sectorul 1 consilierii locali, politicienii din toate partidele și șefii din primărie funcționau toți ca o mare familie în care se împărțea șpaga frățeste. La Sectorul 1 din București funcționa un consens politic în interes de șpagă. Nu există PSD, nici PNL sau putere și opoziție. Existau diverse proiecte, contracte de lucrări, autorizații de construcție și șpăgile pentru ca acestea să fie eliberate și semnate în primărie și în consiliul local.

Sectorul 1 era de fapt o mare afacere de corupție. Zilele trecute procurorii DNA au adus la audieri în mod halucinant, cu o duba, nu mai puțini de 10 consilieri locali de la Sectorul 1, adică jumătate din consiliul local. Indiciile arată că după fiecare ședință de consiliu local de la primărie, în funcție de ce proiecte fuseseră aprobate, aproape toți consilerii, indiferent de partidul politic, primeau câte un plic cu șpagă ce conținea câteva mii de euro. Banii ar fi fost distribuiți de un consilier al fostului primar Chiliman. Pentru că șpăgarii de la Sectorul 1 erau oameni serioși, banii se împărțeau în sistem piramidal: sumele mari de bani ar fi mers către Chiliman și gașca lui de încredere iar mai jos în lanțul trofic primeau firmituri și angajații din primărie și consilierii locali.

Primarul Chiliman alături de combinatorul Vlad Moisescu, băiatul influent de la Sectorul 1, aveau o deviza „trebuie să mănânce toată lumea”. Se pare că nu toată lumea a mâncat la fel pentru că primarul și Moisescu au fost turnați la DNA tocmai de personaje apropiate. Acum liberalii vor să (re)câștige bogata Primărie a Sectorului 1 pe mâna Dianei Tușa, o deputată liberală apropiată de gruparea Chiliman- Moisescu. Tușa nu are niciun fel de experiență administrativă.

Tot de la PNL este înscris în cursa pentru Primăria Sectorului 1 fostul ministru al Transporturilor Alexandru Nazare. Acesta a ocupat de-a lungul timpului diverse funcții guvernamentale. Problema lui Nazare este că atunci când iese pe stradă în București chiar și vecinii săi fac mari eforturi să-l recunoască. De partea cealaltă PSD-iștii îl pregătesc de primar la Sectorul 1 pe deputatul Dan Tudorache. El este un politician atât de moale încât ar putea deveni un mare lider în Ardeal. Tudorache a fost crescut politic de Miron Mitrea, fostul ministru a Transporturilor în guvernarea Năstase și apoi l-a servit conștiincios pe Marian Vanghelie în vremurile în care acesta era jupân la PSD București.

Însă nici deputatul Tudorache nu are un somn liniștit noaptea din cauza marelui dosar de șpagă de la Sectorul 1. Vasile Motoc, primarul interimar, a fost promovat în funcție tocmai de Tudorache. Acest Motoc dar și alți consilieri locali PSD vor fi întrebați de procurori dacă au dus banii de șpagă la partid. Dacă vor recunoaște, adio Dan Tudorache!

Alti candidați pentru Sectorul 1din București, unde locuiesc bogătașii României, sunt jurnalista Laura Chiriac din partea ALDE – partidul lui Tăriceanu și Eugen Tomac din partea Mișcării Populare – partidul lui Băsescu. Cifrele arată că dacă PSD, ALDE și UNPR-ul fac alianță politică și susțin un singur candidat acela va câștiga Primăria Sectorului 1. Peste tot în țară liberalii președintelui Iohannis riscă să ia bătaie la alegerile locale pe același scenariu. Liberalii mai șmecheri știu însă că la toamnă, PNL și PSD vor guverna împreuna într-un nou USL.

Dosar de politician: Piramida transpartinică de șpagă de la Sectorul 1

Urmăriți B1TV.ro și pe
`