Dosar de politician: Ministerul Energiei falimentare. Complexul Energetic Oltenia și baronii PSD (VIDEO)
Analiza guvernului Ponta ajunge în curtea ministrului Energiei, Andrei Gerea. Gerea este unul dintre foștii liberali care au decis să meargă în tabăra lui Călin Popescu Tăriceanu și să rămână la guvernare.
Gerea a mai fost pentru o scurtă perioada de timp ministrul Economiei la sfârșitul anului 2013. El și-a pierdut funcția după ce președintele PNL de atunci Crin Antonescu l-a dat afară personal din guvern pe motiv că l-a trădat.
Crin este acum pensionar iar Gerea conduce unul dintre cele mai complicate ministere din guvern. Aici, la ministerul Energiei se concentrează o serie de companii de stat cu probleme, dar și câteva societăți folosite de politicieni pentru jaf, este suficient să ne gândim la producătorul național de gaze Romgaz.
Problema ministrului Gerea este că la acest department de energie s-au schimbat deja doi miniștri: Constantin Niță de la PSD și Răzvan Nicolescu, un băiat uns cu toate alifiile politice, catalogat drept tehnocrat.
Numele lui Niță a apărut într-un scandal de corupție la compania Hidroelectrica, dosar din care Niță a reușit să scape miraculos.
Pentru că miniștrii s-au schimbat ca la ruletă, România a ajuns să fie singura țară din Europa care nu are o strategie energetică, adică nu știm ce fel de energie vom produce pe viitor, ce cantitate și ce vom face cu ea.
România nu știe din ce resurse își va produce energia pe viitor, adică în ce capacități de producție să investim: să stimulăm energia verde? Să dezvoltăm energia nucleară? Să construim mai multe centrale hidroelectrice, vom mai putea produce energie din cărbune? Toate aceste întrebări sunt vitale pentru cum va arăta țara asta în următorii 20 de ani.
Alte întrebări sunt legate de importul de gaze din Rusia și de faptul că rezervele naționale de gaze se vor epuiza în maxim 15 ani. La fel, cărbunele din România este pe ducă, este greu de exploatat, iar sectorul de minerit se află practic în faliment.
Ministrul Gerea se confruntă zilele acestea cu cea mai complicată criză din sectorul de minerit din ultimii ani. Două companii din subordinea ministerului Energiei, Complexul Energetic Oltenia și complexul similar de la Hunedoara, asigură împreună aproape 30% din producţia de energie a ţării. Ambele companii care produc energia din cărbune sunt pe butuci.
Complexul Oltenia a înregistrat pierderi de aproximativ 30 de milioane de euro în ultima perioadă și este în semi- faliment. C.E Oltenia este condus de Laurențiu Ciurel, un director susținut de PSD-iștii din județul Gorj și care a semnat o serie de contracte păguboase pentru companie, cum ar fi achiziționarea de cărbune din Serbia printr-o firmă de apartament.
Ministrul Gerea a încercat să-l schimbe pe acest Ciurel, dar a primit câteva bobârnace politice și s-a calmat.
La Complexul Energetic din Hunedoara sunt angajați circa 6500 de mineri, practic este tot ce a mai rămas din industria minieră din Valea Jiului. Aici, la complex, s-au făcut jafuri inimaginabile prin căpușarea companiei de către firme politice.
Deocamdată, ministrul Gerea primește nota 7, asta doar pentru curajul nebun de a fi acceptat acest minister al Energiei, un minister imposibil.