Silviu Mănăstire a vorbit luni, la ”Dosar de politician”, despre miliardele de euro plătite de România în ultimii ani pentru diverse afaceri strategice.
De ani de zile Olanda se opune intrării României în spaţiul Schengen. Ambasadorii Olandei la Bucureşti fac lobby, adică trafic de influenţă pentru companiile olandeze. Apoi, spun despre români că sunt corupţi. Suntem de fapt şantajaţi politic. Şi asta se întâmplă deşi am plătit sute de milioane de euro companiilor franco-germane pentru sistemul de securizare al frontierelor în afacerea EADS. Până acum procurorii DNA nu au lămurit marea afacere de corupţie EADS (şi nici nu o vor face vreodată). Am plătit milioane de euro inclusiv unor companii din Olanda pentru achiziţia unor nave de patrulare. De 17 ani, România plăteşte miliarde de euro pentru diverse afaceri strategice cum ar fi autostrada-fantomă Bechtel, afacerea fregatelor second-hand din Marea Britanie sau achiziţia avioanelor multiroll. De fiecare dată suntem păcăliţi, nu câştigăm mai nimic din punct de vedere politic iar banii publici sunt încasaţi de multinaţionale care îşi fac profiturile pe seama noastră.
În România nu rămân nici măcar firimiturile, aşa cum ar fi normal, măcar banii din taxe şi impozite. Zilele acestea pe tapet se află afacerea celor 4 nave de război – corvete pe care trebuie să le cumpărăm de la compania olandeză Damen. Afacerea s-a făcut printr-o hotărâre de guvern adoptată de premierul Dacian Cioloş în ultimele sale zile de mandat în preajma Crăciunului anului trecut. V-am prezentat aici la Dosar de Politician, în exclusivitate, care sunt problemele acestei afaceri strategice. Apoi, subiectul a fost preluat de alte canale mass-media şi de către conducerea PSD.
Noul guvern Grindeanu doreşte să analizeze acest contract prin care statul român ar trebui să plătească uriaşa sumă de 1,6 miliarde de euro pentru cele 4 corvete, plus dotarea lor cu armament. Fostul premier Cioloş a apărat hotărârea sa de guvern făcând însă mai multe afirmaţii mincinoase. O serie de documente arată cum afacerea Damen a fost făcută de fapt cu dedicaţie pentru compania olandeză. Este vorba despre hotărârea de guvern, nota de fundametare şi o analiză publică a contractului făcută de specialişti în domeniul şantierelor navale.
De fapt, ministerul Apărarii a decis unilateral atribuirea directă a contractului de construcţie a celor patru corvete către compania Damen Schelde Naval Shipbuilding BV-Olanda. Iniţial, în documente se spune că navele vor fi construite de compania înregistrată în România, la Galaţi, la şantierul naval Damen. Lucru neadevărat! Achiziţia navelor de tip corvetă a fost decisă şi derulată în anul 2007 printr-o decizie CSAT, adică în urma cu peste nouă ani, o perioada suficientă pentru derularea unor proceduri de achiziţie normale. Şi mai surprinzător este faptul că în realitate, decizia cumpărării navelor de la olandezi s-a luat de către guvernul Cioloş între lunile martie şi noiembrie ale anului 2016 (aşadar în doar 7 luni). De ce atâta grabă?
Din nota de fundamentare a hotărârii de guvern, reiese că în 15 martie 2016 a fost întocmit şi aprobat Documentul cu Nevoile Misiunii pentru „Corveta multifuncţională”, iar în luna noiembrie documentul a fost completat. Ambele documente reprezintă de fapt un caiet de sarcini al contractului făcut în favoarea companiei olandeze Damen. Toate specificaţiile tehnice ale corvetelor produse de olandezi au fost însuşite de ministerul Apărarii. Apoi, nota de fundamentare este în fapt o expunere de motive în favoarea compania Damen pentru a cumpăra de la olandezi cele 4 corvete.
Ministerul Apărării pretinde că a realizat un studiu de concept în care a verificat 13 proiecte de nave-corvete şi a ajuns la concluzia că cel mai eficient este proiectul companiei Damen. Acest studiu nu există în documentele oficiale prin care s-a adoptat hotărârea de guvern! Ministerul Apărării pretinde că navele-corvetă urmează să fie construite la şantierul naval de la Galaţi, deşi în nota de fundamentare se arată că toate navele de război construite de Damen au fost realizate de fapt în şantierele din Olanda. La Galaţi au fost construite doar părţi din diverse nave de patrulare, aprovizionare şi suport logistic militar.
În final, o concluzie amară: dacă tot suntem obligaţi să cumpărăm corvetele olandezilor, ar fi corect să nu fim minţiţi în faţă, iar dacă plătim 1,6 miliarde de euro, măcar 10 la sută din bani să rămână în România sub forma de taxe (dacă tot suntem corupţi în ochii olandezilor, să fim măcar până la capăt).
Dosar de politician: Miliarde sifonate în numele ”afacerilor strategice”